Мінфін запланував "розплатитися" за ПДВ у серпні

Четвер, 5 серпня 2010, 09:21

Міністерство фінансів має намір протягом серпня випустити ПДВ-облігації на суму близько 16 млрд. гривень трьома-чотирма траншами.

Про це заявив перший заступник міністра фінансів Вадим Копилов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Думаю, повний обсяг прийде (на ринок у серпні). А його налічується близько 16 млрд. гривень", - сказав він.

За словами Копилова, відхилення від наміченого обсягу не перевищить 1 млрд. гривень.

Реклама:

Перший заступник міністра також нагадав, що перший випуск ПДВ-облігацій на суму 48,5 млн. гривень дозволив вирішити проблему відшкодування для 705 платників податків, тоді як в цілому отримання таких цінних паперів чекали близько 2 тис. підприємств.

"Випустили дрібницю - для тих, у кого до 100 тис. гривень (сума заборгованості з відшкодування ПДВ) ... Це була проба пера", - сказав він.

Також чиновник зазначив, що спостережуване зниження ставок за облігаціями внутрішньої державної позики буде сприяти скороченню дисконту при продажі ПДВ-облігацій на ринку.

Перший заступник міністра також повідомив, що ситуація з відшкодуванням ПДВ все ще складна: обсяги фіктивних заявок на відшкодування досягли 3 млрд. гривень на місяць.

На підтвердження цієї тези голова Державної податкової адміністрації Олександр Папаіка повідомив, що з початку 2010 року податкові органи забезпечили збір ПДВ на суму близько 25 млрд. гривень, тоді як заявки на відшкодування склали 35,739 млрд. гривень.

Щодо введених обмежень на випуск муніципальних облігацій, Копилов відзначив, що на такий крок влада була змушена піти, виконуючи домовленості з Міжнародним валютним фондом щодо скорочення дефіциту публічних фінансів.

"Поки ми споживаємо більше, ніж маємо, - це найстрашніше", - підкреслив він.

Разом з тим, перший заступник голови Мінфіну відзначив, що роль запозичень у фінансуванні бюджетних витрат поступово знижується.

Копилов також повідомив, що Україна чекає зниження ставок на зовнішньому ринку запозичень щоб випустити єврооблігації.

Уряд вдасться до таких запозичень лише після того, як отримає можливість показати бізнесу адекватну ставку залучення коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!