Податок на нерухомість може обвалити ринок

Четвер, 19 серпня 2010, 09:23

Президент Віктор Янукович вимагає від розробників Податкового кодексу внести у документ податок на нерухомість.

Нині введення цього податку активно обговорюють експерти. Втім й вони не можуть дійти одностайної згоди, принесе податок на нерухомість українцям більше користі чи шкоди, передає Deutsche Welle.

Зокрема, президент Спілки фахівців нерухомого майна Олександр Рубанов переконаний, що нерухомість має обкладатися податком, втім всі зібрані кошти мають повертатися на поліпшення інфраструктури цієї нерухомості.

"Цей податок має існувати, але він повинен бути комунальним. Всі збори з нього мають бути спрямовані на розвиток тієї ж нерухомості: підтримку інженерних мереж, підтримку об'єктів нерухомості в потрібному стані, аби цей податок додавав вартості цій нерухомості", - каже Рубанов.

Реклама:

На його переконання, якщо кошти від цього податку потраплятимуть у загальний бюджет, то нерухомість та всі операції з нею поступово переходитимуть у тінь.

Найбільше обурення у президента Спілки фахівців нерухомого майна викликає ініціатива окремих депутатів обкладати податком на нерухомість всі квадратні метри, а не диференційовано підходити до збору цього податку, коли його платять тільки власники житла більше 200 квадратних метрів.

"Формула обрахунків повинна бути і комплексний підхід. Хіба 150 квадратних метрів на сім'ю з п'ятьох осіб: мама, тато і троє дітей, це багато? Тому прив'язуватися до метрів я не вважаю за правильне", - коментує Рубанов.

З цим погоджується і голова Всеукраїнської спілки вчених економістів Олександр Кендюхов.

За його словами, заможні українці, які мають заміські будинки більше 300 квадратних метрів, платитимуть такий же податок як і селяни, які мають будинки з великим метражем, і тоді функція податку на нерухомість як "податку на багатство" буде знівельована.

"Економічна ефективність цього податку дуже сумнівна. Ті доходи з нього, які поступатимуть будуть покривати лише вартість його адміністрування. Адже це треба розширювати штат податківців, які його збиратимуть. Та й будинків з великою площею не так багато в Україні. Це просто аби показати, що ми ввели соціальний податок, яким обкладатимуться багаті", - каже Кендюхов.

За його словами, ефективнішим податковим нововведенням може бути п'ятивідсотковий податок на покупку.

Тобто чим більшу і дорожчу покупку робить людина, тим більше платить податку.

Свої пропозиції Всеукраїнська спілка вчених економістів надіслала до міністерства економіки.

Там обіцяли їх розглянути, утім до конкретних законопроектів поки справа не дійшла, каже Кендюхов.

Він переконаний, якщо ввести податок на нерухомість, як хоче президент, то український ринок нерухомості "обвалиться", оскільки ціна нерухомості знижуватиметься і досягне свого "дна" десь за два роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: