Квоти на експорт зерна не врятують хліб від подорожчання?

Середа, 18 серпня 2010, 09:15

Уряд має намір обмежити експорт зерна для забезпечення продовольчої безпеки країни.

Між тим, опозиція заявляє, що значне обмеження експорту може створити для аграріїв проблеми, передає Радіо "Свобода".

Напередодні міністр агрополітики Микола Присяжнюк заявив, що у середу Кабмін розгляне питання про обсяги квот.

Попередня урядова пропозиція: встановити квоту на вивіз 3,5 млн. тонн зерна до кінця 2010 року.

Реклама:

За допомогою таких заходів влада хоче не допустити зростання цін на зерно на внутрішньому ринку і створити державний запас пшениці.

Водночас, колишній віце-прем'єр із агарних питань, міністр агарної політики в опозиційному уряді, лідер фракції БЮТ Іван Кириленко вважає, що експортна квота могла би бути значно більшою - до 10 млн. тонн.

"Ми зберемо в цьому році - залежно від того, скільки триватиме засуха - від 38 до 42 млн. тонн. Потреба України - 22-25 млн. тонн. Інше можна пускати на вільний продаж. Робиться це за допомогою квот. Добре, аби вони були прозорі, щоб ними скористалися не лише наближені структури, а до всіх був однаковий підхід", - зазначив він.

За словами Кириленка, зростання цін на зерно, а отже і на хліб та інші продукти, які залежать від зернової галузі, повністю уникнути не вдасться.

"У собівартості хліба зерно займає 60%. Ось і порахуйте, якщо вже удвічі дорожче зерно", - пояснив опозиційний міністр.

Тим часом, Держмитслужба звинуватила експортерів у завищенні параметрів якості зерна для збільшення обсягу відшкодування ПДВ.

На думку Кириленка, митники в цій ситуації праві, але лише формально.

"Зерно, яке з-під комбайна - воно фуражне, як правило, бо ще не дозріло! Воно дозріває на елеваторі, в порту. Поки до споживача доходить - воно вже того класу, який називають продовольчим. У порту під час транспортування це теорія третього курсу аграрного університету", - зауважив він.

За словами Кириленка, аграрії часто змушені продавати зерно "прямо з-під комбайна" через низку обставин: необхідність сплачувати кредит, брак елеваторів.

"Кого тут звинувачувати? Банкіра, який дав кредит до серпня місяця? Чи селянина, який має його віддати? Чи трейдера, який кораблі замовив на серпень місяць?", - зауважив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: