"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Симоненко розповів, що Україні потрібно робити з газом

Вівторок, 17 серпня 2010, 20:30

Лідер Комуністів, нардеп Петро Симоненко озвучив пропозиції щодо збалансування газової сфери України.

"По-перше, відмовитися від виконання вимог МВФ щодо рівняння цін на газ імпортований і газ власного видобутку. Нашим газом ми повинні розпоряджатися на власний розсуд", - цитує політика прес-служба КПУ, пише ЛІГАБізнесінформ.

"По-друге, провести комплексну перевірку реального видобутку на всіх українських газових свердловинах. Якщо можна потай поставити 70 веж, то можна, мабуть, і 170. До того ж, немає гарантій, що належним чином фіксується весь газ, що видобувається на свердловинах легальних" , - сказав парламентарій.

"По-третє, навести порядок з власністю на свердловини. Значна їх частина здається в оренду бізнесменам, які продають газ за ринковою ціною - у повній відповідності з вимогами МВФ. Це треба припинити, усі свердловини повинні експлуатуватися державою", - заявив Симоненко .

Реклама:

"По-четверте, чітко визначитися з призначенням газу власного видобутку. На даний момент він реалізується як підприємствам ЖКГ, так і промисловим підприємствам", - переконаний депутат.

"По-п'яте, визначитися з ціною на газ власного видобутку. Зараз він продається за ціною 67 доларів за тисячу кубометрів для підприємств ЖКГ і 111 доларів - для промислових підприємств. Після запланованих підвищень цін населення буде платити приблизно стільки ж, скільки заводи. Між тим, собівартість більшої частини українського газу складає лише 30 доларів за тисячу кубометрів" - проінформував політик.

За його словами, газ власного видобутку, що направляється підприємствам ЖКГ, повинен отримати статус соціального, із встановленням ціни на рівні "собівартість + транспортування".

"При реалізації такого підходу, навіть при дефіциті газу власного видобутку, вдасться не тільки не підвищувати, а й знизити комунальні тарифи", - вважає Симоненко.

"По-шосте, надати дієву державну підтримку газовидобуванні і газорозвідці. Це неймовірно, але навіть при нинішніх, завищених цінах на газ є величезні заборгованості по зарплаті"", - заявив депутат.

"По-сьоме, необхідно приступити до реалізації програми збільшення власного газовидобутку", - вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!