"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна лишилася без бази сертифікованої продукції?

Вівторок, 17 серпня 2010, 14:59

Електронна база даних сертифікації "УкрСЕПРО" знищена.

Про це заявив перший заступник генерального директора державного підприємства "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" (УкрНДНЦ) Сергій Доротіч, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За словами начальника юридичного відділу держпідприємства Богдана Лавренюка, в середу, 11 серпня, комісія, очолювана виконуючим обов'язки гендиректора УкрНДНЦ Володимиром Стулеем у присутності голови Держспоживстандарту Олега Поволоцького (звільненого постановою уряду в той же день) розкрила серверну кімнату, в якій перебував головний сервер системи сертифікації "УкрСЕПРО", після чого з апаратурою працювали невідомі люди.

"Сторонні люди прийшли об 11 годині. У присутності Поволоцького заблокували поверх, усунули співробітників. Після цього невідомі відкрили двері серверної за допомогою болгарки, лома, провели якісь операції з сервером, підключали до нього обладнання, відключали компоненти", - повідомив начальник сектора забезпечення бланками суворої звітності "УкрСЕПРО", який був присутній при тих подіях.

Реклама:

"Надвечір приміщення було опечатане печаткою №3, усіх співробітників відправили додому. На ранок те саме приміщення було опечатане печаткою №4. Що вночі робили з апаратурою - невідомо, але наступного дня сервер уже не функціонував", - відзначив він.

При цьому він підкреслив, що і Стулей, який очолює комісію, і заступник гендиректора з правових питань "УкрСЕПРО" Юрій Радченко, який брав участь у відкритті серверної, були призначені на свої посади керівництвом Держспоживстандарту напередодні подій.

"Нас не пускають в будівлю центру. Але вчора я розмовляв зі співробітником Служби безпеки України, який проводить розслідування. Він повідомив мені, що база даних УкрСЕПРО фізично знищена", - сказав перший заступник гендиректора "УкрНДНЦ" Доротіч.

При цьому він уточнив, що в базі зберігалася інформація про всі сертифікати якості, видані на всі види продукції протягом минулих років.

"Тепер неможливо перевірити, на підставі чого видавався той чи інший сертифікат, чи дійсний він. Це вже не кажучи про те, що інформація являла собою комерційну таємницю", - підкреслив перший заступник гендиректора центру.

За словами Доротіча, з 13 серпня Держспоживстандарт ввів новий порядок видачі сертифікатів відповідності якості, при якому документи видаються регіональними відділеннями без фіксації в електронній базі даних.

Отримати коментар Держспоживстандарту з цього питання поки не вдалося, оскільки на телефонні дзвінки не відповідали як у прес-службі, так і на "гарячій лінії" комітету.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів 11 серпня звільнив від обов'язків голови Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарту) Олега Поволоцького, який очолював Держспоживстандарт з кінця березня 2010 року.

"УкрНДНЦ" здійснює ведення реєстру української національної системи сертифікації УкрСЕПРО.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!