Мораторій на пеню за прострочення оплати "комуналки" ще діє

Понеділок, 16 серпня 2010, 11:58

Мораторій на нарахування пені за прострочення оплати житлово-комунальних послуг громадянами України поки що діє, однак у недалекому майбутньому очікується його скасування.

Про це повідомила юрист адвокатської компанії Arzinger Юлія Пелех у коментарі агентству "УНІАН".

Вона пояснила, що стягнення пені з громадян за заборгованість за житлово-комунальні послуги було тимчасово припинене у зв`язку з ухваленням закону "Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за невчасне внесення платні за житлово-комунальні послуги" № 486/96-ВР від 13 листопада 1996 року.

Цей мораторій був запроваджений у зв`язку з невиконанням державою зобов`язань з виплати населенню заробітної платні, пенсій, стипендій та інших грошових виплат, він мав діяти до усунення даної проблеми.

Реклама:

Водночас умовою припинення дії даного закону передбачене ухвалення відповідного рішення Верховною радою.

Пелех відзначила, що наразі дія цього закону, незважаючи на неодноразовий розгляд відповідних законопроектів, Верховною радою не припинена і мораторій залишається чинним.

Проте у Меморандумі українських властей Міжнародному валютному фонду, направленому в рамках відновлення кредитної співпраці 16 липня 2010 року, з боку України гарантується до кінця вересня 2010 року ухвалення законодавчого рішення, яке б скасувало цей закон.

Разом з тим, Кабінет міністрів 23 липня 2010 року вніс до Верховної ради відповідний законопроект, згідно з яким дія закону має бути припинена з 1 січня 2011 року.

"Таким чином, нині мораторій на нарахування пені з громадян із заборгованості за житлово-комунальні послуги є чинним, однак у недалекому майбутньому очікується його скасування", - наголосила юрист.

Як повідомлялося, 13 серпня перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, коментуючи тему тарифів на житлово-комунальні послуги, заявив, що стягування штрафних санкцій (пені) з боржників передбачене законодавством України і не залежить від муніципалітету.

Згідно з його поясненням, на відповідну норму закону якийсь час діяв мораторій, але зараз вона набрала чинності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!