Українські експортери поступово йдуть з Азії

П'ятниця, 13 серпня 2010, 11:52

Відновлення світової економіки дозволило українським експортерам диференціювати ринки збуту своєї продукції.

Незважаючи на зростання обсягів українського експорту до країн Азії, частка цього регіону поступово скорочується, пише "Комерсант-Україна".

Натомість збільшується частка Європи, яка в найближчому майбутньому може повернути собі друге місце. Перше ж місце впевнено займають країни СНД, в останні роки поліпшили свої позиції.

Нагадаємо, що негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в I півріччі склало  2,515 млрд. доларів, на 1,97% більше, ніж за аналогічний період 2009 року.

Реклама:

В цілому експорт товарів з України виріс на 33,5%, до 23,098 млрд. доларів, імпорт - на 29,6%, до 25,613 млрд. Коефіцієнт покриття експортом імпорту - 0,9.

У товарній структурі українського експорту зросла частка чорних металів - з 26,7% до 31,1%, енергетичних матеріалів - з 4,3% до 6,9%, а також руд, шлаків і золи - з 3% до 4,5 %.

При цьому зменшилася частка експорту механічних машин - з 6,8% до 6,5%, зернових культур - з 9,5% до 4,9% і електричних машин - з 5,2% до 4,7%.

Відзначено зміни і в географічній структурі українського експорту. Традиційно найбільшу частку в ній займають країни СНД.

У порівнянні з I половиною 2009 року вона виросла на 1,3 процентних пункту і досягла 35%.

У свою чергу, частка європейських країн, скорочується в перший рік кризи, виросла на 1,6 процентних пункту, до 26,5%.

Однак навіть це не дозволило Європі обігнати країни Азії: незважаючи на те що частка експорту в цей регіон знизилася на 4,1%, він як і раніше залишається другим за величиною ринком збуту українських товарів (27,6%).

Також за останній рік зросла частка поставок українських товарів у країни Північної і Південної Америки - з 2,6% до 4,4%, а частка країн Африки залишилася практично незмінною - 6,9%

Нагадаємо, за підсумками I половини 2009 року спостерігалося протилежне - на тлі зниження обсягів українського експорту стабільними ринками збуту залишалися країни СНД і Азії.

За оцінками експертів, диференціація поставок українських товарів означає поступове відновлення економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!