Українські міста пішли позичати на транспорт

Четвер, 12 серпня 2010, 13:21

Українські міста, в яких пройдуть матчі Євро-2012, не чекаючи обіцяних урядом 3,5 млрд. гривень, беруть кредити у держбанків для оновлення міського транспорту.

Зокрема, Кабінет міністрів прийняв постанову, що спрощує механізм залучення позик містами, в яких відбудуться матчі чемпіонату Євро-2012, для поновлення муніципального транспорту.

Про це виданню "Комернсат-Україна" повідомило високопоставлене джерело в уряді.

"Тепер нам не потрібно звертатися до Міністерства фінансів з проханням дозволити взяти кредит", - уточнив мер Львова Андрій Садовий.

Реклама:

За його словами, місто має намір взяти кредит на 275 млн. гривень для купівлі 92 автобусів і 60 тролейбусів під 14% річних в Укрексімбанку або Ощадбанку.

"Половину суми за відсотками буде оплачувати Національне агентство з питань Євро-2012", - сказав чиновник. Рішення планується винести на сесію міськради сьогодні.

Про залучення позик для закупівлі автобусів і тролейбусів вчора повідомили також у Харкові та Донецьку.

Харківська міська рада вчора на сесії схвалив залучення 350 млн. гривень на закупівлю автобусів і тролейбусів у Укрексімбанку.

А Донецьк домовився з Мінфіном про відкриття кредитних ліній в держбанках минулого тижня, розповів мер міста Олександр Лук'янченко.

За його словами, Укрексімбанк відкрив місту кредитну лінію на 350 млн. гривень під 14,5% річних з терміном погашення 30 квітня 2012 року. 50% ставки компенсує держава.

"На минулому тижні в ході наради з міністром фінансів Федором Ярошенком і віце-прем'єром Борисом Колесніковим містам дозволили залучити позики. Тільки ми маємо намір купити 365 транспортних одиниць", - уточнив Лук'янченко.

Постачальником транспорту виступить Львівський автобусний завод (ЛАЗ). "Відповідно до постанови Кабміну, міста можуть обрати для закупівлі транспорту одну з вітчизняних компаній", - зазначив пан Лук'янченко.

Тим не менше на замовлення розраховує ще один виробник - "Богдан". "Не думаю, що ЛАЗ зможе виробити таку кількість транспорту, - сказав віце-президент "Богдана" Володимир Гунчик .- Зараз ми переконуємо уряд допустити до замовлення "'Богдан" та інших виробників".

Фактично фінансувати закупівлю транспорту містами буде держава.

Всього планується закупити 2 тис. одиниць. На це виділено 3,5 млрд. гривень, але перераховувати гроші до місцевих бюджетів Кабмін не поспішає, пояснило високопоставлене джерело, близьке до ЛАЗу.

Тому, за його словами, міста вирішили прискорити покупку транспорту за кредитні кошти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: