В Україні через пільговиків розмитнюють пальне без сплати зборів

Середа, 11 серпня 2010, 10:55

На початку серпня Державна митна служба оформила партію нафтопродуктів без сплати акцизного збору і ПДВ.

Цю інформацію учасників ринку OilNews підтвердило джерело у Регіональній енергетичній митниці.

За словами митника, пільгове оформлення провела компанія "Лівела". "Розмитнення без сплати податків здійснено на виконання рішення суду", - розповів митник.

За даними учасників ринку, судові рішення датовані 2005-2006 років. "Вони просто чекали свого часу", - говорить джерело, знайоме із ситуацією.

Реклама:

За його словами, найбільші імпортери палива вже отримали пропозиції про пільгове розмитнення нафтопродуктів з використанням фірм-пільговиків.

"Ми будемо спостерігати за ситуацією, якщо схема підтвердиться, весь імпорт буде переорієнтований на пільговика протягом найближчих двох місяців", - вважає директор великої компанії-імпортера нафтопродуктів.

Тим часом, джерело в митній службі вважає малоймовірною масштабну діяльність пільговиків.

"Близько 25 млрд. гривень ми втратимо на скасуванні ПДВ з російського газу, пільга з нафтопродуктів принесла втрати ще на рівні 15-20 млрд. гривень, державний бюджет цього просто не витримає", - говорить митник.

У той же час він упевнений, що перше пільгове розмитнення не могла пройти без заступництва вищих органів влади.

"Це ми вже проходили, без сприяння зверху це не працює", - говорить митник.

Нагадаємо, що розквіт безподаткового імпорту безакцизних товарів припав на другу половину 90-х років і тривав до 2003 року.

Згідно із законом "Про іноземне інвестування, прийнятим в 1992 році, підприємства з іноземними інвестиціями (ПІІ) отримали державні гарантії незмінності законодавства, що діяло на момент внесення інвестицій.

Оскільки в 1992 році в Україні не було законів "Про ПДВ", "Про акцизний збір" та багатьох інших, ПІІ за рішенням судів оформляли безподатковий імпорт нафтопродуктів.

Згодом ПІІ були залучені і в операції з переробки нафти і випуску нафтопродуктів на НПЗ.

Серед ПІІ найбільшим імпортером була компанія "Бізон", на ім'я якої пільгові ПІІ отримали загальне ім'я "бізони".

Іншими великими імпортерами були "Лютня", "Бриг", "Бур текс", "Сіліо", "Арі", "Фіаніт", "Одеса Блек Сі", "Актив", "Фіаніт", "Олімпік" та інші.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!