НКРЗ приступила до регулювання тарифів на інтерконект

Вівторок, 6 липня 2010, 09:42

На ринку зв'язку кардинально змінилися правила гри - держава почала регулювати вартість взаємного доступу до мереж операторів.

Оператори мають місяць на те, щоб укласти договори про взаємний доступ до мереж і почати розрахунки за ними, пише газета "Комерсант-Україна".

Відповідне рішення, яке датується 1 липня, НКРЗ оприлюднила у понеділок.

Ставки доступу складуть 35-40 коп. за хвилину для мобільних і 17-25 коп. за хвилину - для фіксованих операторів.

Реклама:

За словами голови НКРЗ Володимира Олійника, у більшості мобільних операторів нинішні ставки доступу на їхній мережі не відповідають новим параметрам.

"Якщо протягом місяця вони не внесуть до договорів відповідні зміни, їх чекає серйозний штраф Антимонопольного комітету", - заявив Олійник.

Досі компанії домовлялися про ставки інтерконнекту самостійно, що призводило до серйозних конфліктів між ними, нагадує видання.

Рішення комісії стало можливим після того, як 24 липня Антимонопольний комітет визнав монополістами на ринку інтерконекту вісім компаній: "Укртелеком", "Київстар", "МТС-Україна", "Астеліт" (ТМ life:)), "Українські радіосистеми", "Голден Телеком", "Інтертелеком" і "Телесистеми України" (ТМ PEOPLEnet).

Серед найбільш гучних суперечок компаній - припинення сполучення між "МТС-Україна" і "Голден Телекомом" в 2007 році.

А в 2008 році "Укртелеком" запропонував мобільним операторам зрівняти ставки інтерконекту, які становили 25 коп. за хвилину при дзвінках на фіксовані номери держоператора і 50 коп. за хвилину - зі стаціонарного на мобільний номер.

Суперечки компаній перейшли в судову площину, і більшість компаній змогли підписати договори лише наприкінці 2009 року.

Але навесні 2010 року конфлікти поновилися - досягти домовленості не змогли "Київстар" і Vega.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!