"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна вивчає досвід видобутку сланцевого газу

П'ятниця, 2 липня 2010, 14:24

Кабінет міністрів вважає перспективними питання альтернативних розробок газу, зокрема, сланцевого на території України.

Про це заявив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв на брифінгу в Краматорську, повідомляє агентство "ЛІГАБізнасІнформ".

"Уряд зараз став серйозно займатися шахтним метаном, це окрема програма. Також з'являються нові технології видобутку не тільки шахтного метану, але й сланцевого газу ... Ми почали вивчати американський досвід. За три роки вони почали видобувати фактично з нуля 40 млрд. кубометрів на рік", - відзначив Клюєв.

За його словами, незважаючи на те, що "собівартість видобутку сланцевого газу вища, ніж звичайного газу, і становить за тисячу кубів близько 120-150 доларів, все одно це велика перспектива, зараз ми цим займаємося".

Реклама:

Перший віце-прем'єр також повідомив, що вже затверджено паливний баланс України не тільки на 2010, але і на 2011 рік.

"Тобто чітко ясно за параметрами, скільки треба газу, вугілля, скільки треба виробити електроенергії, який: атомної, теплової, гідроенергії і т.д. І все це у відповідності з можливим зростанням валового продукту, з можливим розвитком тих чи інших галузей - у нас все це пораховано. Причому у нас готовий баланс як на 2010 рік, так і на 2011", - заявив Клюєв.

Перший віце-прем'єр при цьому підкреслив, що Україна не має наміру відмовлятися від власного видобутку вугілля: "Тому що як тільки ми перестанемо видобувати вугілля у нас в Україні, у нас буде те ж, що з газом - ціна буде в 2-3 рази вища від ринкової".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: