Cуд повернув RosUkrEnergo до життя

П'ятниця, 2 липня 2010, 09:37

Стокгольмський суд вимагає повернути трейдеру RosUkrEnergo право транспортувати і зберігати газ в українських підземних сховищах до 2030 року.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на текст рішення суду.

Арбітраж визнав, що "Нафтогаз" не має права розірвати контракт 3/04 "Про обсяги та умови закупівлі природного газу в підземні сховища, його зберігання, відбору та транспортування в 2005-2030 роках".

Згідно з контрактом, RosUkrEnergo щорічно поставляє на кордон з Україною 10 млрд. кубометрів газу.

Реклама:

Рішення Стокгольмського суду зайняло 20 сторінок і засноване здебільшого на контрактах НАК "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo, підписаних в 2004 році.

Зокрема ідеться про договір купівлі-продажу природного газу в 2005-2028 роках, а також про контракт про обсяги й умови транзиту природного газу через територію України в 2005-2030 роках.

Суд визнав - "Нафтогаз" не мав права розривати контракти.

Отже, договори, які були підписані тодішнім головою правління "Нафтогазу" і нинішнім міністром палива та енергетики Юрієм Бойко з уповноваженим RosUkrEnergo Вольфгангом Путчеком, визнані дійсними.

Згідно з цими контрактами, RosUkrEnergo має право постачати газ українським і європейським споживачам до 2030 року.

Обсяг закачування - 250 млрд. кубометрів газу. Ставка плати за транспортування, згідно з цим контрактом, складає 1,9 долара за кожні 100 км.

Розрахункова вартість послуг із закачування, зберігання і транспортування, які надає компанія Дмитра Фірташа, складає 562,5 млн. доларів.

У разі, якщо "Нафтогаз" здійснить відбір газу, що належить RosUkrEnergo і зберігається в українських ПСГ, без письмової згоди останньої, НАК зобов'язаний передати газ, якого бракує, протягом 5 днів після відбору, а також сплатити штраф у розмірі 10% від вартості газу.

Вітчизняний монополіст практично не чинив опору в суді, зазначає видання.

Єдине прохання, озвучене держкомпанією: повертати не грошима, а газом.

Зокрема, коли постало питання про сплату штрафу в розмірі 495 млн. доларів за відбір газу (на додаток до відшкодування 4,95 млрд. доларів), НАК запропонував виплатити його "натурою" - 1,1 млрд. кубометрів газу.

При цьому у всіх контрактах, підписаних сторонами в 2004 році, говориться, що рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма є остаточними, не підлягають оскарженню і мають для сторін обов'язкову силу.

Дія зазначеного цього буде залишатися в силі незалежно від припинення його дії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!