Думка експерта: Програма Януковича - можна захотіти увійти і в "десятку", але як?

Четвер, 3 червня 2010, 14:05

Президент Віктор Янукович на презентації програми економічних розвитку України на 2010-2014 роки запевнив, що Україна зможе увійти до "20" найбільш розвинених країн світу.

Старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що реалізація такого завдання є малоймовірною.

"У мене є великі підозри, що якщо ми навіть закладемо консервативний сценарій зростання економіки в провідних країнах, наприклад в 1%, то Україні для того, щоб їх наздогнати, треба буде рости з темпами зростання в 8-10% на рік", - висловив свої сумніви Жолудь.

Навіть, враховуючи такі "надто" оптимістичні параметри, які озвучили у президента, зростання повинне бути дуже серйозним, підкреслив експерт.

"А як же досягти такого зростання? Ми хочемо увійти до "двадцятки", можна хотіти увійти і до "десятки". Але у мене є великі сумніви, що Україна досягне таких темпів зростання за наявними правилами гри", - заявив він.

Жолудь вважає, що досягти полегшення податкового навантаження, спрощення процедур видачі ліцензій, скорочення дефіциту бюджету, сповільнення темпів державного боргу цілком можливо.

"Але для всього цього потрібна політична воля, а чи буде вона, це велике питання. І ніхто з представників влади, на жаль, ще не сказав, як все це буде здійснюватися", - нагадав економіст.

При цьому, припускає експерт, багато хто з керівників важливих державних інститутів не захоче відмовлятися від корупційних складових управління.

"Сьогодні всі ключові пости зосередила в своїх руках діюча влада. І проведення реформ, яке може зашкодити середньому класу чиновників, залежить, в першу чергу, від них", - відзначив він.

Реклама:

За словами Жолудя, багато представників чиновницької середньої ланки не хочуть бути позбавлені додаткових "тіньових" доходів.

Ще однією проблемою для здійснення заявленої програми він називає відсутність бажання у влади йти на непопулярні заходи.

На запитання "Економічної правди", чи формує сьогодні надійну базу для проведення реформ уряд, експерт навів приклад з прийняттям бюджету.

"Якщо говорити про перші кроки уряду на тлі багатообіцяючих реформ, то показовим моментом в цьому плані може бути формування бюджету. А його не можна назвати правильним. Бюджет цього року реформ не враховує", - підкреслив він.       

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: