Єврокомісія хоче єдиного регулятора рейтингових агентств

Четвер, 3 червня 2010, 11:46

Влада Європейського союзу має створити єдиний орган нагляду за рейтинговими агентствами в рамках загальноєвропейської дискусії про роль міжнародних рейтингових агентств у посиленні боргової кризи в єврозоні.

Про це заявив єврокомісар з фінансових послуг Мішель Барньє, повідомляє агентство Bloomberg.

"Зміни правил діяльності кредитних агентств будуть сприяти кращому нагляду і підвищеній прозорості в цьому ключовому секторі економіки. Це лише перші кроки. Ми продовжимо детально вивчати цей ринок", - сказав він.

Серед повноважень Європейського управління з цінних паперів і ринків (European Securities and Markets Authority, ESMA), як пропонується назвати новий інститут, буде можливість штрафувати і навіть відкликати ліцензії у рейтингових агентств, які провокують гравців на невиправдано ризиковану поведінку.

Реклама:

Зміни в правилах присвоєння рейтингів торкнуться і емітентів структурованих фінансових інструментів.

Згідно з пропозиціями Єврокомісії, вони зобов'язані будуть надавати однакову інформацію як своїм постійним партнерам, так і взагалі всім зацікавленим рейтинговим установам.

Цей крок, як очікується, дозволить рейтинговим агентствам присвоювати незалежні рейтинги.

Єврокомісія закликала всі зацікавлені сторони надати коментарі до 1 вересня, відзначивши, що законопроект може бути розроблений уже на початку 2011 року.

Як повідомлялося, у середу два колишні топ-менеджери Moody's визнали, що кредитне рейтингове агентство частково винне у фінансовій кризі, оскільки конкуренція за іпотечні угоди змусила їх співробітників ставити прибутки вище репутації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!