Соколовський назвав винних у "газовій" поразці України

П'ятниця, 25 червня 2010, 16:15

У поразці України в спорі з "Росукренерго" в Стокгольмському арбітражному трибуналі винна і стара, і нова українська влада.

Про це заявив екс-уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський під час круглого столу в агентстві "ЛІГАБізнесІнформ".

"Стара влада допустила фундаментальну помилку. Вона полягає в тому, що, наскільки мені відомо з документів, українська сторона продала російській стороні 11 млрд. кубометрів газу зі своїх сховищ. Я згоден з тим, що є претензії до "Росукренерго", але за документами газ їй належав", - сказав він.

Соколовський зазначив, що Україна отримала від Росії договір на поступку вимог власності, але "право на вимогу - це ще не право власності".

Реклама:

"Мені здається, що якби попередній уряд в судовому порядку, нехай навіть через районний суд, конвертував право на вимогу в право власності - не було б за що зачепитися Стокгольмському трибуналу. А так вийшло, що була допущена колосальна помилка, яка дала "Росукренерго", тобто, тому ж "Газпрому", отримати судову перспективу в суді", - вважає експерт.

Водночас, Соколовський вбачає в події і провину нинішньої влади.

"Про те, що стара влада винна, ми вже говорили і сумнівів у цьому немає. Але нова влада три місяці чекала і абсолютно очевидно оцінювала, що рішення Столькольгмского трибуналу буде негативним, при цьому маючи прекрасні, як задекларовано, відносини з російською стороною", - сказав він.

"Я не розумію, якщо ми такі друзі, що майже шлюб оформили з Росією, чому по-дружньому не домовилися про те, щоб не ганьбити державу? Гроші - це одне, але ж є і імідж. Наш імідж дуже сильно страждає сьогодні", - наголосив Соколовський.

Експерт підкреслив, що "великий і середній бізнес за кордоном не цікавить, яке прізвище у прем'єра і президента".

"Але їх турбує те, що українська держава здатна робити речі, які потім скасовуються в судовому порядку. Це втрати, які навіть складно виміряти в грошах", - наголосив він.

Як повідомлялося, 8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути "РосУкрЕнерго" 12,1 млрд. кубометрів газу (з них 1,1 млрд. - неустойка, решта - борг НАК) до 1 вересня 2010 року.

"Нафтогаз" спочатку заявляв, що 11 млрд. кубометрів газу, які перебували в підземних сховищах, були придбані ним на початку 2009 року.

Проте в суді держкомпанія не змогла довести, як і за яких обставин їй вдалося придбати газ без дозволу на це "Росукренерго".

Трибунал визнав за компанією Дмитра Фірташа право на цей газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!