Українські літаки і бронетехніку Грузії продали за Януковича

Четвер, 24 червня 2010, 13:31

Основні поставки української зброї до Грузії проводилися у 2006-2007 роках, коли уряд очолював Віктор Янукович.

Про це заявив екс-гендиректор "Укрспецекспорту" Сергій Бондарчук в інтерв'ю "Коммерсантъ-Украина".

"У 2006 році обсяг поставок був близько 65 млн. доларів, у 2007 - понад 81 млн. доларів. Потім пішло зниження - близько 50 млн. доларів у 2008 році, 8,3 млн. доларів у 2009", - зазначив він.

"Причому к 2007 році, за Януковича, проходили й ті поставки, через які тепер час від часу піднімається шум. Там були і літаки, і бронетехніка, і радіолокація, і дивізіон "Бук", - сказав Бондарчук.

Реклама:

Відповідаючи на питання, чому сталося таке різке зниження постачань зброї до Грузії в 2009 році, екс-глава "Укрспецекспорту" заявив: "Безумовно, вплинула істерія з боку агентів впливу і симпатиків Росії, яка розгорнулася в Україні. Але це тимчасово".

"Переконаний, що постачання будуть продовжуватися і після 2010 року, тому що це економічно вигідно Україні", - підкреслив він.

Бондарчук також заявив, що основний політичний тиск на діяльність "Укрспецекспорту" був з боку Росії.

"Перш за все я нагадаю, що всі наші поставки озброєнь до Грузії були абсолютно законними. Крім того, не забувайте, що збройовий експорт жорстко регулюється внутрішнім законодавством", - заявив він.

"Для проведення будь-яких постачань необхідний дозвіл служби експортного контролю при Кабміні", - додав екс-глава "Укрспецекспорту".

Бондарчук також вважає, що ніхто не стане порушувати або розривати існуючі контракти на постачання зброї, в тому числі і в Ірак.

"По-перше, ці постачання вигідні Україні і економічно, і політично. По-друге, у разі їх порушення на нашу адресу будуть виставлені штрафні санкції, і це завдасть удару по іміджу країни як спецекспортера", - вважає він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: