Україна - "найбільш стабільна" в СНД

Вівторок, 22 червня 2010, 11:06

Україну визнали найбільш стабільною країною в СНД.

Таким є результат рейтингу Failed States Index 2010, складеного американським журналом Foreign Policy і Американським Фондом Миру, який відображає здатність (і нездатність) влади контролювати цілісність території, а також демографічну, політичну та економічну ситуацію в країні, пише газета "Дело".

Перші місця в рейтингу посіли 37 найбільш неблагополучних держав на чолі з Сомалі. У той же час 13 країн на чолі з Норвегією формують зону благополуччя і стабільності державних інститутів.

Всі держави в рейтингу розбиті на чотири колірні групи: 1. Червоний колір - критичний рівень ризиків; 2. Помаранчевий - небезпечний рівень ризиків; 3. Жовтий - стабільні держави; 4. Зелений - найстабільніші держави.

Реклама:

Україна разом з Росією, Білоруссю і Балканами перебуває у другій - "помаранчевій" групі. А ось сусідня Польща - вже у "жовтій" групі.

До першої п'ятірки рейтингу найбільш недієздатних, крім Сомалі, увійшли такі традиційно неблагополучні держави, як Чад, Судан, Зімбабве і Демократична Республіка Конго.

У всіх цих країнах правлять крихітні еліти, на їх територіях йдуть бойові дії, економічна ситуація близька до катастрофічної, а населення живе у крайній убогості.

З колишніх радянських республік найгірші позиції в Узбекистану (36 місце), Грузії (37), Таджикистану (38), Киргизії (45), Азербайджану (55) і Туркменістану (65).

Молдова посіла 58 місце, ставши найбільш нестабільною державою Європи.

Росія посіла 80 місце між Індією (79) і Таїландом (81), Білорусь - 82 місце, Вірменія - 101, Казахстан - 103, Україна - 109.

Перелік стабільних країн налічує 34 держави, які розташувалися з 130 по 164 місце в загальному рейтингу.

Відкриває цей перелік Панама (130 місце), а закриває Японія (164), яка вибула зі списку найбільш стабільних країн в 2008 році.

Всі прибалтійські держави опинилися серед стабільних країн: Латвія - 135 місце, Естонія - 140, Литва - 146.

Держави, які розташувалися з 165 по 177 місце, вважаються стабільними і найбільш придатними для нормального людського життя.

Усього їх 13: Ісландія, Канада, Нідерланди, Люксембург, Австрія, Австралія, Нова Зеландія, Данія, Ірландія, Швейцарія, Швеція, Фінляндія і Норвегія, яка в черговий раз стала найбільш благополучною країною рейтингу (177 місце).

У всіх перерахованих країнах "зеленої зони", за оцінками експертів, наявна повна стабільність.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!