Податковий кодекс Азарова знищить свободу підприємництва?

Неділя, 20 червня 2010, 13:04

Податковий кодекс, запропонований урядом Миколи Азарова, може призвести до знищення свободи підприємництва. 

Про це заявив депутат від БЮТ Сергій Соболєв в інтерв'ю "5 каналу" у суботу ввечері.

"Якщо цей кодекс в такому вигляді буде ухвалений, а до нього ще й бюджетний кодекс, то я думаю, що до завершення етапу, коли в Україні існувала свобода слова, завершиться й етап існування свободи підприємництва", - сказав він.

Соболєв сподівається, що цей кодекс, який пройшов перше читання, не буде ухвалений.

Реклама:

Він зазначив, що відповідно до нього "фактично повертаються старі, добрі для Азарова часи так званого безакцептного списання коштів з рахунків підприємств".

"Людською мовою, якщо податкова нарахувала вам чи 10 гривень, чи 10 мільйонів гривень - вона це списує без рішення суду, як є зараз. Далі ви можете повернути ці кошти... якщо доведете, що ви були праві, і якщо на той час буде рахунок, куди повертати (гроші), якщо ваше підприємство не збанкрутує", - сказав Соболєв.

Крім того, за його словами, тепер підприємець муситиме доводити, що "все зробив правильно, а не податківець буде доводити протилежне, тобто фактично у нас вводиться принцип винуватості".

"Тепер (за кодексом) є таке поняття як опитування податкового інспектора. Це означає, що податковий інспектор без попереднього повідомлення, без згоди на перевірку, яку надає керівництво Податкової, без термінів перевірки... щодня в будь-який час дня і ночі податковий інспектор має право вас (підприємця) запросити і опитати", - додав Соболєв.

"Все, що стосується вашої діяльності підприємницької, - без відкриття кримінальної справи, без рішення суду - (податковий інспектор) має право опитати вас, як простого громадянина, стосовно ваших доходів", - сказав він.

Більше того, "цей кодекс дає право податковій інспекції входити в приміщення, де зареєстровані мале підприємство, приватне підприємство", зазначив Соболєв.

За словами БЮТівця, у коаліції "розуміють, що підготовлено Азаровим, Тігіпком і Януковичем, - але не можуть (не проголосувати за цей кодекс), бо це коаліція", до того ж "дехто сподівається, що таким чином вони розправляться з конкурентами".

Соболєв також стверджує, що податковий кодекс не зменшує податкове навантаження, це "пусті балачки", а ставки податків збільшуються за специфічною схемою, та й певні підприємці можуть отримати "преференції" і "знижки" від місцевої влади.

Він також вважає, що різні збори "вдарять" по малому бізнесу.

"Цей податковий кодекс, перш за все, б'є по дрібному бізнесу. Але крім того, я переконаний просто, що він ще б'є по середньому й великому бізнесу. Бо свої будуть жирувати, а інші будуть постійно мати справу з податковою, постійно сидіти в судах і думати, як повернути безакцептно списані кошти", - вважає БЮТівець.

"Податковий кодекс Азарова нічого в бюджет держави не додає", - стверджує Соболєв. 

За його словами, ключове питання для уряду Азарова - "задавити економічну активність і далі доїти й доїти" бізнесменів.

"Практика цих місяців показала: ПДВ не повертається... Я думаю, що зараз уже 14 мільярдів неповернених ПДВ за нещасні 100 днів цієї влади", - сказав Соболєв.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!