Україна не знає, як виплатити борг Білорусі

Субота, 19 червня 2010, 14:04

Україна згодна виплатити Білорусі 134 мільйони доларів, щоб розблоковувати процес ратифікації українсько-білоруського договору щодо держкордону.

Про це заявив посол України в Білорусі Роман Безсмертний, повідомляє видання "Дзеркало тижня".

Чиновник вказвав на можливі схеми виплати боргу. За його словами, як механізми виплати боргу розглядалися пільгові тарифи на транспортування нафти і продаж електроенергії за зниженою ціною.

"Але Україною при погашенні боргу ці механізми не можуть бути використані, оскільки з українського боку в більшості випадків діють акціонерні або приватні суб'єкти господарської діяльності. Це означає, що вони змушені погасити цей борг за рахунок власного прибутку? Навряд чи вони на це погодяться", - констатував Безсмертний

Реклама:

При цьому пряму виплату боргу з державного бюджету також визначає дипломат як малоймовірною.

"Україна як держава також не може вирішити це питання у середині року, оскільки необхідно вносити зміни до держбюджету. Малоймовірно, що парламент погодиться ухвалити таке рішення в нинішньому складному економічному стані", - підкреслив посол.

На його думку, в ситуації, що створилася, варто шляхом переговорів прийти до консенсусу щодо варіанту погашення боргу, який варто зафіксувати у відповідному міжнародному договорі.

"Схоже, що ситуація вимагає підписання окремої міжурядової угоди, у якій був би прописаний механізм вирішення цієї проблеми", - констатував дипломат.

"Оскільки сума боргу вже зафіксована в українсько-білоруських документах, доведеться її виплачувати. Коли і яким чином - це вже залежить від того, які будуть напрацьовані пропозиції", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!