Думка експерта: Чекаємо інфляції на споживчому ринку

Середа, 16 червня 2010, 14:23 -

В середу громадськості стали відомі основні зміни закону про підвищення акцизного збору на тютюнові, алкогольні вироби та бензин.

Як вже повідомлялося, законом передбачено підвищення акцизу на бензин на 20%.

Депутат від НУНС Ксенія Ляпіна в коментарі "Економічній правді" зауважила, що найсильніше підняття акцизу на бензин відобразиться на ціні продуктів харчування.

"Що стосується власне акцизу на бензин, то це зовсім інше, ніж акцизи на тютюн і алкоголь, тому що тут не можна сказати, що це надспоживання. Вартість бензину включається в ціну будь-якого продукту. Казати, що прийняття акцизу не зачепить ціни на товари - зачепить", - сказала Ляпіна.

Реклама:

Також депутат дала свою оцінку підвищенню акцизного збору на горілку на 15,9%, на пиво - 23,3% і на тютюнові вироби на 30%.

"Хай буде дорога горілка, хай будуть дорогі цигарки, їх менше будуть споживати - це нормально, але це робити треба передбачувано, планомірно для того щоб не наповнювати країну контрафактом", - підкреслила депутат.

На її думку, для того щоб виробники тютюнових і алкогольних виробів не постраждали від норм цього закону, акцизи потрібно підвищувати планово і поступово. Тоді, впевнена Ляпіна, виробник зможе адаптуватися до цього підвищення, спланувати його, закласти у свою стратегію.

"Якщо це робити таким кавалерійським наскоком, як це робиться, та ще й підвищувати суттєво в рази - це може призвести до того, що ринок почне наповнюватись контрафактом і контрабандою. Наприклад, в Росії акцизи на тютюнові вироби нижчі ніж в Україні", - зазначила депутат.

Дія цього закону передбачає надходження додаткових 9 млрд. гривень в бюджет, проте Ляпіна не згодна з таким прогнозом.

"Наповнення бюджету на 9 млрд. гривень від підвищення акцизів виглядає сумнівно. Безумовно, це на якусь суму збільшить доходи, але на скільки їх буде збільшено, треба в кожному секторі рахувати. Надходження збільшаться, тільки ціною того, що інфляція прийде на споживчий ринок", - сказала співбесідник.

"А щодо акцизів того ж самого тютюну і алкоголю, то там надходження збільшаться, але менше ніж прогнозує уряд, тому що обсяг споживання легальної продукції може скоротитися", - додала вона.

Як відомо, закон набуває чинності з моменту опублікування, за винятком окремих норм. Зокрема, акциз на пиво і плата за воду, акцизи на тютюнові вироби будуть збільшені з 1 липня, а на алкогольні вироби - з 1 вересня 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: