Укрсоцбанк відмовляється годувати "Пузату хату"

Середа, 16 червня 2010, 11:35

Мережа ресторанів "Пузата хата" звернулася до керівництва АКБ "Укрсоцбанк" з проханням погодитися на переговори про реструктуризацію кредиту.

Про це йдеться у зверненні керівництва і трудового колективу "Пузатої хати".

"Нинішня безкомпромісна позиція банку робить неминучим банкрутство "Пузатої хати". До цих пір багаторазові спроби керівництва провести переговори про реструктуризацію боргу не знаходили підтримки з боку менеджменту Укрсоцбанку", - йдеться в повідомленні.

У листі говориться, що 2007 року Укрсоцбанк видав "Пузатій хаті" кредит на 50 мільйонів доларів із ставкою 11%. Рентабельність компанії на той момент складала характерні для галузі швидкого харчування 10%.

Пізніше, 2008 року сума кредитних коштів була збільшена до 70 млн. доларів. Також за ініціативою банку була збільшена відсоткова ставка. Кредит був виданий на розвиток мережі ресторанів, йдеться у зверненні.

"Поки долар коштував 5 гривень, сума щомісячних виплат за кредитом становила 4 млн. грн. Після різкого обвалу курсу гривні сума виплат зросла до 7 млн. грн. в місяць. Крім того, криза призвела до падіння оборотів компанії на 20%", - підкреслюють автори листа.

Реклама:

Крім того, йдеться у зверненні, компанія багаторазово зверталася до керівництва Укрсоцбанку з проханням переглянути графік і умови обслуговування кредиту.

При цьому банк наполягав на незмінності умов кредитної угоди.

"Укрсоцбанк став одним з семи українських банків, які отримали найбільшу державну допомогу, не пішов назустріч української мережі ресторанів доступного харчування", - наголошується в лісті.

Також в листі йдеться, що в цей же час інвестиційні банкіри Unicredit Group неодноразово пропонували керівництву "Пузатої хати" продати контрольний пакет акцій мережі ресторанів.

"Для компанії "Пузата хата" банкрутство є вкрай небажаним. Компанія не хоче банкрутства і прагне до взаємовигідного співробітництва з Укрсоцбанком та постачальниками продукції", - відзначають представники мережі в зверненні.

За їхніми словами, банкрутство компанії призведе до втрати 5000 робочих місць і до зникнення мережі ресторанів, у яких щорічно харчуються 14,5 мільйонів відвідувачів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: