"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров вже торгується з росіянами за українську трубу

Середа, 16 червня 2010, 09:47

В обмін на гарантії транспортування газу Україна готова розглянути питання участі ЄС і Росії у менеджменті та модернізації ГТС.

Про це заявив прем'єр Микола Азаров в інтерв'ю ВВС.

Відповідаючи на питання, чи може прем'єр дати гарантію, що продавати українську газотранспортну систему чи віддавати її комусь влада не збирається, Азаров заявив: "Звичайно, ні. Мені, чесно кажучи, набридло спростовувати усі ці спекуляції".

"Ми пропонуємо Євросоюзу, про що я в чергове сказав сьогодні, а також Росії, і це також в наших інтересах, - перше: визначити обсяги транзиту газу", - зазначив він.

Реклама:

"На тривалий період, скажімо, на 10 років. Європа повинна дати гарантії Росії, що купуватиме у неї газ, а Росія повинна дати гарантії нам, що перекачуватиме ці обсяги газу нашою газотранспортною системою, а не будуватиме обхідні транспортні шляхи", - сказав Азаров.

Прем'єр повідомив, що Україна має "отримати такі гарантії": "В обмін на ці гарантії ми готові розглянути питання участі ЄС і Росії у менеджменті та модернізації ГТС України.

При цьому Азаров уточнив, що власність ГТС має "безумовно" залишатися в "українських руках"

"І я не думаю, що це здивує наших російських партнерів, адже вони розуміють, що з таким цінним активом жодна держава не бажала б розлучитися", - додав він.

"Ми переконуємо і керівництво Росії, і ЄС якомога швидше розпочати модернізацію української ГТС і забезпечити Європу і Росію надійним коридором транзиту газу", - заявив прем'єр.

Крім того, Азаров вважає, що Росія починає сумніватися у "доцільності і виправданості" будівництва газопроводу "Південний потік".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!