Літакам Коломойського заборонять приземлятися в ЄС?

Вівторок, 15 червня 2010, 20:09

Європейська комісія виступає у ролі арбітра між Управлінням цивільної авіації Австрії та Державіаслужбою України через конфлікт у Дніпропетровську.

Про це повідомляє Deutsche Welle із посиланням на прес-службу Єврокомісії.

Згідно з повідомленням, отримавши скаргу від властей Австрії, Єврокомісія негайно звернулася за роз'ясненнями до Києва.

Днями з Державіаслужби України надійшов офіційний лист з поясненнями ситуації. Зараз експерти Єврокомісії вивчають подробиці української відповіді.

Реклама:

Про санкції з боку Брюсселя щодо української авіакомпанії наразі не йдеться.

Заборонити польоти до ЄС Єврокомісія не може, оскільки таке рішення й внесення авіакомпанії до "чорного списку" повинно мати чітке технічне підґрунтя.

Натомість у Єврокомісії можуть піти на рівносильну заборону, відібравши в українського авіаперевізника права (слоти) на приземлення на летовищах ЄС.

З 1 травня літакам "Австрійських авіаліній" заборонено приземлятися на міському летовищі Дніпропетровська, нагадує Deutsche Welle.

Замість цього літакам доводиться сідати на аеродромі Запоріжжя, розташованого на відстані 70 кілометрів від Дніпропетровська, звідки пасажирів розвозять автобусами.

Офіційна причина, оголошена керівництвом аеропорту - ремонт злітної смуги. Водночас усі інші авіакомпанії й надалі безперешкодно літають до Дніпропетровська.

Реальна ж причина незручностей, як пише австрійська Die Presse та газета ділових кіл Німеччини Handelsblatt - конфлікт між австрійським авіаперевізником та "ДніпроАвіа", яка перебуває у власності бізнес-групи "Приват".

За даними німецьких журналістів, суперечку спровокувало рішення австрійської сторони продати 22,5% акцій МАУ іншому покупцеві, аніж "Приват".

Тим часом, "ДніпроАвіа" продовжує здійснювати рейси до Відня, фактично монополізувавши цей маршрут.

Австрійська сторона вважає це дискримінацією і вже звернулася до Управління цивільної авіації Австрії з проханням про захист. Та ж у свою чергу надіслала офіційну скаргу до Єврокомісії.

Як відомо, 94,572% акцій "Дніпроавіа" володіє пов'язане зі співвласником групи "Приват" Ігорем Коломойським ТОВ "Галтера".

Авіакомпанія "Дніпроавіа", до складу якої входить аеропорт "Дніпропетровськ", здійснює регулярні та чартерні авіарейси сполученням з країнами Європи, Близького Сходу, СНД, а також усередині країни.

Парк "Дніпроавіа" нині складається з шести Boeing-737 різних модифікацій, 11 Embraer-145 і одного Boeing-767.

Також компанія підписала угоду на лізинг 14 Embraer-145, які раніше належали італійській Alitalia, а потім були викуплені компанією Brassbox Ltd.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!