До роботи над проектом держбюджету-2011 залучать МВФ

Вівторок, 15 червня 2010, 14:38

Міністерство фінансів приступило до роботи над проектом державного бюджету на 2011 рік і розраховує дотримати всі терміни підготовки документа, встановлені Бюджетним кодексом.

Про це заявила заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Підготовка буде завершена до вересня. Зниження дефіциту - головна мета. Це вимога Міжнародного валютного фонду. Тому ми працюємо разом з Фондом, щоб наші макропоказники сприймалися міжнародним співтовариством, щоб вони були ознакою стабілізації держави", - сказала вона.

Крім того, за її словами, ще одним пріоритетом документа стане підтримка розвитку економіки країни.

Реклама:

У зв'язку з цим, заступник міністра відзначила, що Україна поліпшила економічну динаміку, але позитивні зміни поки що не мають сталого характеру.

"Була загроза стагнації і стагфляції ... Ще не можемо сказати, що це усталена тенденція, але за результатами п'яти місяців є зростання практично всіх економічних показників", - сказала Єфименко.

Говорячи про виконання держбюджету 2010 року, заступник міністра відзначила наявність "певних проблем" із мобілізацією податкових і митних зборів, хоча в порівнянні з 2009 роком надходження збільшилися.

"За виконанням бюджету у нас є сьогодні певні проблеми, пов'язані з тим, що наші адміністратори (митна і податкова служби) поки не набрали той темп, який повинні. Завжди хотілося б, щоб адміністрування (податків) було кращеим", - пояснила вона.

Недобір доходів, за словами Єфименко, уряд планує заміщати запозиченнями, а не посилюванням податкового тиску.

"Будемо запозичити. Це інструмент, який використовує сьогодні весь світ і тому не потрібно цього боятися. Якщо всі вузли зав'язати, то не буде бізнесу", - сказала заступник міністра.

Щодо залучення урядом кредиту від російського ВТБ, Єфименко повідомила, що залучення такої позики не є неординарною подією.

"Інформація буде оприлюднена. Тут немає ніяких секретів ... Ні намірів, щоб умови були кабальними або невигідними. Ми робимо все можливе, щоб умови були найбільш сприятливими для нашої економіки", - сказала вона.

"Якщо взяти аналогію з людиною, то фінанси це кров. Якщо фінансів не вистачає, то потрібно викликати лікаря і робити вливання", - додала заступник міністра.

Серед потенційних загроз для бюджетної динаміки в 2010 році, Єфименко зазначила боргову і бюджетну кризу в низці країн Західної Європи: істотна частина української економіки залежить від ситуації на європейських ринках.

За її словами, владі країни необхідно вжити додаткових зусиль, щоб пом'якшити вплив на українські підприємства з боку можливого негативного розвитку ситуації в Європі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!