Зростання індексу споживчих цін прискорилося до 4,7%

Понеділок, 31 травня 2010, 17:35 -

Зростання індексу споживчих цін в першому кварталі 2010 року прискорилось порівняно з четвертим кварталом 2009 року з 2,9% до 4,7%.

Про це ідеться в макроекономічному огляді, оприлюдненому на веб-сайті НБУ.

При цьому в річному вимірі інфляція знизилась з 12,3% до 11%, що більшою мірою пов'язане з високою статистичною базою.

Основною причиною значних темпів зростання споживчих цін за квартал в НБУ називають недовготривалий шок з боку пропозиції за окремими групами продовольчих товарів.

Реклама:

"Характерну короткостроковість подібних шоків підтвердила динаміка споживчих цін в березні - темпи зростання ІСЦ значно зменшилися (до 0,9% порівняно з 1,8% та 1,9% у січні та лютому, відповідно; 0,8% з урахуванням сезонної корекції). Так, відбулось зниження цін на цукор, практично вичерпався ефект від відміни пільг з ПДВ по групі молочних продуктів", - зазначається у повідомленні.

Зростання базового індексу споживчої інфляції до 2,5% за квартал відбувалось в основному за рахунок вторинних ефектів від подорожчання сировини (цукор, молочні продукти) та підвищення цін на паливо в попередні періоди.

Зростання цін виробників в першому кварталі 2010 року прискорилось до 6,9% через відповідну кон'юнктуру світових цін на товари проміжного споживання, пояснюють в НБУ.

Зниження інфляційного тиску стало наслідком нижчого за рівноважний споживчого попиту (розрив ВВП протягом року залишався негативним, склавши -7,4%) та стабілізації обмінного курсу гривні до основних світових валют в другій половині 2009 року та на початку 2010 року.

Це також сприяло зниженню негативних очікувань щодо інфляції до 14,6% у першому кварталі 2010 року з 15,1% в четвертому кварталі 2009 року.

Додатковим чинником зниження інфляції, за даними НБУ, виступало стримування тарифів, які регулюються адміністративно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: