Діоксин в українській кукурудзі так і не знайшли

П'ятниця, 28 травня 2010, 09:17

Українська кукурудза не може бути джерелом забруднення німецьких курячих яєць діоксином.

Про це у четвер заявив заступник міністра агрополітики Іван Демчак, пише газета "Комерсант-Україна".

За його словами, наявності діоксину не виявила жодна з хімічних лабораторій, які досліджували зразки експортованої Україною в Нідерланди кукурудзи.

Аналізи проводили Роттердамська International Laboratories TLR, гамбурзька Eurofins та Київський інститут екогігієни і токсикології ім. Медведя.

Реклама:

У Мінагрополітики заявляють, що після виникнення звинувачень на адресу українських постачальників нідерландська сторона затребувала зразки зерна з теплоходів, які доставляли фуражну кукурудзу з України до Нідерландів.

За словами Демчака, паралельно Мінагрополітики створило власну спецкомісію.

"У результаті ми не виявили вмісту діоксину в українській фуражній кукурудзі. Такі ж результати показала і повторна експертиза, проведена нідерландської стороною", - сказав професор Інституту екогігієни і токсикології ім. Медведя Микола Проданчук.

Відсутність діоксину в українській кукурудзі визнають і нідерландські імпортери.

"Жоден тест не підтвердив наявність діоксину в українській кукурудзі", - заявив власник компанії Meunerie Liegeois Ламбер Льежуа.

За його словами, Meunerie Liegeois імпортує зернові з України вже 12 років і жодного разу не стикалася з поганою якістю продукції.

"Тепер, коли відомі результати тестів, ми особливо обурені розпалюванням цього скандалу в Німеччині", - зазначив Льежуа.

Мінагрополітики має намір домогтися спростування неправдивої інформації.

"На початку наступного тижня ми звернемося до посольства Німеччини з вимогою спростувати заяву про зміст в нашій кукурудзі діоксину", - заявив Демчак.

Як повідомлялося, на початку травня Україну звинуватили в постачаннях до Євросоюзу кукурудзи із вмістом діоксину.

За повідомленнями німецької преси, отрута була виявлена в курячих яйцях на німецьких фермах, які годували птицю комбікормом, виготовленим з українських зернових.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!