В Нацбанку нарахували мільярдний платіжний "плюс"

Вівторок, 25 травня 2010, 17:58

Профіцит поточного і фінансового рахунку у квітні 2010 року забезпечив зростання позитивного сальдо зведеного платіжного балансу України в минулому місяці на 24,7% в порівнянні з показниками березня.

Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Абсолютно обґрунтованою була тенденція зміцнення курсу гривні в квітні. Швидше за все, вона буде набирати силу ... Курс Нацбанку рухається, слідуючи за ринком. НБУ лише не допускає надмірних коливань. Якщо подвійний профіцит (поточного і фінансового рахунку) буде спостерігатися і в наступні місяці, то прогноз сальдо платіжного балансу необхідно покращувати", - сказав він.

Водночас, зазначив Литвицький, потрібно "не перегнути палицю" з інтервенціями щодо купівлі валюти.

Реклама:

"Необхідно з'ясувати природу профіциту фінансового рахунку", - пояснив він.

За даними керівника групи радників НБУ, профіцит платіжного балансу у квітні 2010 року склав 1,287 млрд. доларів, тоді як у березні - 1,032 млрд. доларів.

При цьому позитивне сальдо поточного рахунку минулого місяця склало 234 млн. доларів, а фінансового рахунку - 1,053 млрд. доларів.

"Негатив січня і лютого перекрито позитивними переміщеннями в березні та квітні. Два місяці поспіль фінансовий рахунок зводитися з профіцитом понад 1 млрд. доларів. Це і забезпечило позитивне сальдо зведеного платіжного балансу за підсумками січня-квітня на рівні 614 млн. доларів. Маємо дуже великий приплив капіталу ", - відзначив Литвицький.

При цьому він підкреслив, що одночасний профіцит поточного і фінансового рахунку спостерігається вперше з четвертого кварталу 2003 року.

"У поточному рахунку поліпшується співвідношення виробництва та споживання у бік виробництва ... Внутрішній інвестиційний і споживчий попит затиснутий, а виробництво зростає, в основному за рахунок експорту. А отже, виробляється більше, ніж споживається, що і відображається у платіжному балансі у вигляді профіциту поточного рахунку", - пояснив Литвицький.

При цьому він відзначив, що у січні-квітні заощадження росли швидше, ніж інвестиції на тлі падіння обсягів роздрібної торгівлі.

"Схильність до заощаджень у населення залишається більш високою, ніж до споживання", - констатував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: