"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росіяни можуть монополізувати привабливі галузі - експерт

Середа, 19 травня 2010, 20:16

Російський бізнес може монополізувати усі привабливі галузі української економіки.

Таке застереження висловив експерт Національного інституту стратегічних досліджень Дмитро Покришка в інтерв'ю Deutsche Welle, коментуючи заяву президента РФ Дмитра Медведєва про те, що Росія може стати головним інвестором української економіки.

За словами Покришки, російський бізнес вже й так проводить економічну експансію в Україні, зокрема в харчовій промисловості, нафтопереробній галузі та енергетиці.

Політика може відіграти суттєву роль у тому, що російські інвестори ще активніше вкладатимуть капітал в українські проекти.

Реклама:

Водночас, тут є небезпека монополізації українських ринків російськими компаніями, зокрема стратегічних для України галузей, вважає експерт.

"Це авіабудування, суднобудування, оборонний комплекс. Тим паче, співставність цих галузей виробництва Росії і України за масштабами різна. Тому існує ризик контролю російськими інвесторами цих стратегічних галузей", - наголошує він.

За його словами, аби цього не допустити українські контролюючі органи, такі як Антимонопольний комітет, мають суворо контролювати цей процес. "Запобіжником" має бути і законодавство.

Крім того, Покришка прогнозує, що через кризові явища в економіці в Україні може поменшати європейських інвесторів.

Як відомо, нині Росія посідає четверте місце за обсягами інвестування в українську економіку.

За словами російського президента, на початок 2010 року Росія вклала в українську економіку 2,7 млрд. доларів. Медведєв хоче, аби ці обсяги суттєво збільшилися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!