80% бізнесу виживе і при індикативній зарплаті - експерт

Субота, 24 квітня 2010, 16:33

Застосування індикативної заробітної плати допоможе удвічі зменшити відрахування до Фонду з тимчасової втрати працездатності, Фонду страхування від нещасних випадків і страхового Фонду на випадок безробіття, а також зміцнити фінансову базу місцевих бюджетів. 

Таку думку "Дзеркалу тижня" висловив директор Державної служби зайнятості Володимир Галицький, коментуючи законопроект про введення індикативної зарплати, розміщений на офіційних сайтах Ради підприємців при Кабміні і Держпідприємництва.

"Переконаний, уже через півроку всі побачили б: це - реальний шлях до ліквідації дефіциту Пенсійного фонду", - підкреслив він.

"А головне - набагато більш захищеним стане працівник. І коли піде на пенсію, одержить вищі виплати, і лікарняний йому оплатять, і відпустку", - відзначив директор Державної служби зайнятості.

Реклама:

Як відомо, згідно із законопроектом, середня індикативна заробітна плата визначається як мінімальна заробітна плата, збільшена на відповідний коефіцієнт: 5 - для перших керівників, 3 - для головних бухгалтерів і 2 - для працівників. 

Коментуючи законопроект Галицький відзначив, що ідея цього закону, безумовно, правильна, але в цілому законопроект поки "сирий" і вимагає доопрацювань.

"У ньому є зрівнялівка і немає розкиду за територіями, немає докладної розбивки за професіями, а це необхідно. Хто цим займатиметься? Як це буде встановлюватися? Виникає надто багато запитань", - підкреслив він.

За словами Галицького, перш за все, необхідно визначитися з "вартістю" тієї або іншої професії для кожного регіону шляхом проведення спеціальних досліджень. 

"Зрозуміло, що ми не зможемо відразу охопити всі сфери. Нам треба задіяти основну масу, а це, на жаль, середній і малий бізнес. Кажу "на жаль", тому що саме на їхні плечі ляже основне навантаження. Так, бізнес завиє. Однак я переконаний: 80% бізнесу виживе. Більш того, за правильного підходу незабаром відчує вигоду і легкість від роботи за правилами, без ведення "кешевих" кас", - відзначив він.

У той же час Галицький підкреслив, що впровадження механізму індикативної зарплати повинне бути підготовленою акцією.

"Для початку - обговорюватися в суспільстві, у ЗМІ, на круглих столах за участі роботодавців. І тільки після цього ми можемо переходити до експерименту в окремих регіонах. Повторюю, у таких питаннях не можна рубати з плеча, але й залишати віз на колишньому місці теж більше не можна. Підхід до вирішення питання має бути обґрунтований і аргументований", - резюмував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: