"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна випередила Венесуелу і Білорусь у рейтингу податкових систем

Середа, 21 квітня 2010, 14:34

Україна посіла 181 місце зі 183 можливих у рейтингу податкових систем Paying Taxes 2010, який представив Світовий банк.

Гірше справи йдуть тільки у Венесуелі і Білорусі, пише газета "Дело".

Рейтинг був складений компанією Appleton Mayer з 5 по 19 квітня 2010 року на замовлення Світового банку.

Аналітики Appleton Mayer відзначають, що дисбаланси податкової системи України створюють нерівномірне податкове навантаження і, як результат, призводять до збільшення зростання тіньового сектора економіки, ухилення від оподаткування, зменшення податкових надходжень.

Реклама:

Особливо гостро дисбаланси податкової системи стали проявлятися з початком фінансово-економічної кризи.

Падіння попиту на цільових ринках, неконтрольоване збільшення вартості базових ресурсів, хаос на валютному ринку поставили на межу виживання цілі галузі, які є бюджетоутворюючими.

Як показують результати опитування, 81% опитаних компаній, що працюють в Україні, констатували значне погіршення ситуації в сфері оподаткування в 2009 році.

Серед ключових проблем системи оподаткування, які заважають розвитку бізнесу, 94% респондентів відзначили нестабільність податкового законодавства, відсутність прозорих і стабільних "правил гри" (94%), відсутність у платників податків реальних правових гарантій (92%), недопрацьоване і неузгоджене податкове законодавство (88%).

"В ході опитування 87% респондентів позитивно поставилися до ідеї запровадження в Україні моделі партнерських взаємин між податковими органами та платниками податків, однак тільки 3% вірять у те, що це можливо в найближчі 2-3 роки", - відзначили в Appleton Mayer.

Відповідаючи на питання "Що в першу чергу необхідно зробити для того, щоб змінити ситуацію в сфері оподаткування на краще?", 91% респондентів відзначили проведення відкритого обговорення всіх нововведень і змін у сфері оподаткування, формування стабільного і збалансованого податкового законодавства (91%), реалізацію політики інформаційної відкритості у сфері державних фінансів (89%), оптимізацію кількості податків і зборів (89%) і спрощення процедури адміністрування сплати податків і зборів (89%).

Щодо прогнозу розвитку ситуації в сфері оподаткування в 2010 році серед представників українського бізнесу переважають песимістичні настрої: 66% опитаних керівників компаній, які працюють в Україні, вважають, що ситуація зміниться на гірше, 10% вважають, що нічого кардинально не зміниться і лише 7% вірять у поліпшення ситуації.

Просте підвищення податків і зборів, а також збільшення їх кількості, не призведе до позитивного результату, резюмують у Appleton Mayer.

Необхідні кардинальні кроки - проведення комплексної реформи податкової системи України, яка надто довго відкладалася.

Без цього неможливо підготувати "стартовий майданчик" для проведення ефективного перезапуску економіки України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: