"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Інвесторів відлякує порушення прав інтелектуальної власності

Вівторок, 20 квітня 2010, 17:37

Корупція у сфері інтелектуальної власності та недосконала система її захисту гальмують розвиток економіки та відлякують інвесторів.

Про це заявили експерти і правники-учасники круглого столу про захист інтелектуальних прав, передає київське бюро "Радіо Свобода".

"Державна система реєстрації та захисту права власності в Україні працює вкрай неефективно", - розказав адвокат Дмитро Гузій, що знається на захисті майнових прав на винаходи, торговельні марки і твори мистецтва.

Серед причин Гузій називає те, що Держдепартамент інтелектуальної власності 10 років не може розв'язувати одні й ті ж проблеми.

Реклама:

"Держдеп отримав фінансові важелі у цій царині, хоча це й суперечить закону. У Міносвіти та в Департаменті інтелектуальної власності нема жодного профільного фахівця, нема серйозних розробок у цій сфері. Це свідчить про глибоку інституційну кризу", - вважає адвокат.

З-поміж інших проблем цієї сфери правник назвав недосконалість законодавства, в якому механізми стягнення коштів за реєстрацію права власності, на його думку, виписані краще, аніж захист цього права.

Журналіст нагадує, що днями комітет освіти і науки Верховної ради оприлюднив висновки міжнародних експертів про те, що Україна за рівнем захисту інтелектуальної власності посідає 114 місце у світі.

Однак у Держдепартаменті інтелектуальної власності відносять Україну до світових лідерів у царині її захисту. Заступник голови Департаменту Володимир Дмитришин в матеріалі цю інформацію заперечує.

"В Україні - одна з найдієвіших у Європі систем захисту інтелектуального продукту. Створена фактично з нуля. Приклад - підготовка до Євро-2012", - відкинув чиновник звинувачення.

На свій захист він навів приклад, що УЄФА не має жодних претензій щодо нашої системи захисту інтелектуаьлних прав.

"Ми цілком здатні запобігти будь-яким зловживанням у цій сфері під час проведення чемпіонату", - каже Дмитришин.

Тим часом в Україні щороку порушується понад 200 кримінальних справ за злочини проти інтелектуальної власності, повідомляють в МВС.

І це лише видима частина проблеми, переконаний голова комітету освіти і науки Верховної ради Володимир Полохало. Головною причиною той вважає корупцію.

"Рахункова палата встановила розкрадання коштів у сфері оформлення прав інтелектуальної власності на 16 мільйонів гривень. Тоді як увесь обсяг зборів за її реєстрацію - 30 мільйонів гривень", - навів цифри депутат.

Полохало запевняв, що розглядала такі факти і Генпрокуратура, але не реагувала.

"Це означає, що державні органи, аж до прокуратури, інтегровані в систему корупції", - зазначив голова освітнього комітету.

Загалом експерти констатують, що недосконала система захисту інтелектуальної власності гальмує розвиток економіки України, зокрема - відлякує інвесторів наукоємних галузей.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: