Поки що не зрозуміло, чи варто віддати уран - вчений

Субота, 17 квітня 2010, 12:07

Якщо відмова від високозбагаченого урану посприяє фінансуванню наукових досліджень, то це правильний крок.

Про це заявив директор Інституту фізики високих енергій і ядерної фізики Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" Анатолій Довбня, пише видання "Дзеркала тижня".

На питання про те, чи підтримує вчений відмову України від високозбагаченого урану, директор інституту заявив, що зможе це сказати, коли отримає фінансування.

При цьому він розповів про проект українських ядерників, що передбачає створення могутнього нейтронного джерела для радикального удосконалення АЕС.

Реклама:

"Ми запропонували варіант потужного нейтронного джерела, базованого на лінійному прискорювачі електронів, що ми чудово вміємо робити, і підкритичній збірці", - повідомив учений.

Він пояснив, що це потрібне для майбутнього атомної енергетики України.

"Від цього вона залежить на всі 100%. Ми придумуємо такі схеми в атомній енергетиці, які не потребують багатьох традиційних речей, необхідних сьогодні, не створюють проблеми з радіоактивними речовинами", - запевняє науковець.

За словами вченого, роботи над проектом проводяться 10 років спільно з Арагонською національною лабораторією США, а сам проект може призвести до радикальних змін у ядерній енергетиці.

"На цій схемі ядерна енергетика набуде абсолютно іншого вигляду. Не буде великих відходів, не буде безлічі проблем, які стоять сьогодні перед Україною - наприклад, куди подіти відпрацьовані ТВЕЛи", - заявив Довбня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: