Уряд визначив "антикризові" завдання на 2010 рік

Середа, 14 квітня 2010, 19:18

Кабінет міністрів пропонує Верховній раді затвердити державну програму економічного й соціального розвитку України на 2010 рік.

Про це сказано у законопроекті №6305, зареєстрованому в парламенті 14 квітня.

Програма включає три блоки: оцінка тенденцій економічного розвитку в 2009 році, термінові антикризові заходи Кабміну й пріоритети соціально-економічної політики на 2010 рік.

За перші 100 днів роботи уряд ставить своїм завданням вивести економіку із загрозливого фінансового стану, відновити інвестування економіки й співробітництво з міжнародними фінансовими організаціями.

Реклама:

Одночасно Кабмін має намір вжити низку заходів, спрямованих на боротьбу з бідністю.

Він називає своїм першочерговим пріоритетом оздоровлення державних фінансів і, зокрема, розробку реалістичного й збалансованого державного бюджету на 2010 рік.

При цьому уряд ставить завданням скоротити дефіцит держбюджету-2010 до рівня не більше ніж 6% ВВП і покрити його неемісійними джерелами.

Серед пріоритетів Кабмін також називає оздоровлення банківської системи й стимулювання припливу інвестицій.

При цьому планується збільшити обсяг прямих іноземних інвестицій на 5 млрд. доларів в 2010 році.

У галузі енергозабезпечення Кабінет міністрів вважає одним із основних завдань модернізацію газотранспортної системи.

Також важливими завданнями у галузі енергозабезпечення уряд вважає впровадження стратегічного планування в паливно-енергетичному комплексі, створення системи складання енергетичного балансу та його оптимізацію.

Необхідними в уряді вважають забезпечення розвитку уранового виробництва й створення ядерно-паливного циклу в Україні, подовження термінів експлуатації, модернізацію діючих енергоблоків АЕС і будівництво нових потужностей АЕС.

Крім того, уряд відзначає важливість зміцнення незалежності Національної комісії регулювання електроенергетики, стабілізації та поступового нарощування обсягів видобутку вугілля і виробництва товарної вугільної продукції, модернізації шахтного фонду й технічного переоснащення виробництва.

В Кабміні наголошують на важливості реформування економічної сфери вугільних підприємств з метою переходу від пропорцій згортання до пропорцій розширеного відновлення, а також максимального залучення інвестиційних ресурсів для розвитку вугільної галузі, в т.ч. використання механізмів державно-приватного партнерства.

Уряд також називає свої пріоритети в соціальній політиці, гуманітарній сфері, безпеці життєдіяльності людини, забезпеченні умов для подальшого соціально-економічного зростання, розвитку реального сектору економіки, регіональній політиці, обороноздатності держави, удосконаленні діяльності правоохоронних органів, співробітництві з міжнародними організаціями.

До програми додаються основні прогнозні макропоказники економічного й соціального розвитку України на 2010 рік.

Зокрема, Кабмін прогнозує зростання ВВП на 3,7%, зростання промислового виробництва на 5,3%, інфляцію - 13,1% (грудень до грудня 2009 року).

Верховна рада має намір розглянути цю програму 15 квітня.

Як повідомлялося. раніше Кабмін планував внести до парламенту держпрограму економічного й соціального розвитку України на 2010 рік на затвердження разом із проектом держбюджету на 2010 рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: