Обама похвалив Януковича, що той віддає збагачений уран

Вівторок, 13 квітня 2010, 12:30

Україна відмовиться від близько 90 кг збагаченого урану, якого цілком вистачає для створення ядерної зброї.

Про таку ініціативу заявив президент Віктор Янукович під час зустрічі з президентом США Бараком Обамою у Вашингтоні, повідомляє прес-служба Януковича.

У спільній заяві глав держав, яку оприлюднили за результатами зустрічі, зазначено, що Обама позитивно оцінює рішення України позбавитися усіх запасів високозбагаченого урану "в обмін на технічну і фінансову допомогу в цьому питанні".

Як уточнив офіційний представник Білого дому Роберт Ґіббс, йдеться про збагачений уран, який зберігається в науково-дослідних центрах України.

Реклама:

За оцінками фахівців, такої кількості матеріалу вистачає для створення декількох ядерних боєприпасів.

"У зв'язку з цим, Обома високо оцінив це рішення України як історичний крок і підтвердження її лідерства у справі ядерної безпеки і нерозповсюдження зброї", - зазначає прес-служба українського глави.

Президенти домовилися, що країни вивчать шляхи зміцнення співпраці у сфері мирного використання атомної енергії, включаючи розвиток українських потужностей у сфері ядерних досліджень.

"США внесли майже 250 млн. доларів з наміром підтримувати Україну та інші сторони в питанні приведення Чорнобильської АЕС в безпечний стан", - підкреслюють у заяві.

Як відомо, 10 квітня 2010 року Янукович ввів у дію рішення засідання Ради нацбезпеки й оборони, яке пройшло в закритому режимі.

За даними поінформованих джерел, це рішення стосувалося ініціативи української сторони відмовитися від запасів високозбагаченого урану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: