"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україні не варто сподіватися на значний приплив інвестицій - експерти

П'ятниця, 5 березня 2010, 11:35

Попри значні проблеми внаслідок фінансово-економічної кризи, у більшості країн Східної Європи вже починаючи з 2010 року справи потроху підуть вгору.

Таку думку висловив економіст Віденського інституту міжнародних економічних досліджень Василь Астров у коментарі Deutsche Welle.

За його словами, у більшості країн регіону, приміром, в Румунії, Угорщині, Болгарії чи Словаччині найближчим часом пануватиме стагнація.

Україна, за словами експерта, належить до країн, які зазнали найбільшого удару від економічно-фінансової кризи.

Реклама:

"В Україні мав місце нещасливий збіг багатьох негативних факторів. Я б наголосив передусім на трьох: однобока спеціалізація на металургію, велика залежність від іноземних кредитів, яких минулого року було більше, ніж раніше, і постійна політична нестабільність", - зазначає Астров.

Утім, найближчим часом Україні, як і Росії, слід очікувати позитивних змін, оскільки нині на світовому ринку стабілізуються ціни на головні статті експорту обох країн - сталь та нафту.

Так, Україні після дефіциту 2009 року у 13,5% аналітики 2010 року обіцяють економічне зростання 3%, якого, тим не менш, країна зможе досягти виключно за рахунок експорту.

"Не варто сподіватися, що внутрішній попит швидко оговтається. На те є кілька причин. Одна з найважливіших - той факт, що банки майже не надають кредити, зарплати впали, а рівень безробіття зріс", - попереджає Астров.

Затяжна рецесія триватиме у країнах Балтії. Економічна криза відкинула доти успішні Естонію, Литву та Латвію на багато років назад.

Найуспішнішою натомість виявилася Польща, стверджують у Віденському інституті міжнародних економічних досліджень. Навіть за 2009 кризовий рік їй вдалося досягти економічного зростання у 1,7%.

Загалом же, за оцінками експертів, 12 країн-новачків Євросоюзу 2010 року збільшать обсяги ВВП на 1%, трохи випередивши решту членів ЄС, яким прогнозують 0,7% економічного зростання. Така ж тенденція триватиме і 2011 року.

Щоправда, сподіватися на докрізові темпи економічного зростання у Східній Європі віденські аналітики не радять.

У майбутньому іноземні інвестори пов'язуватімуть цей регіон, у тому числі й Україну, з високими ризиками, а відповідно й фінансування буде малоактивним.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!