"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Короткі" депозити можуть остаточно зникнути з ринку

Неділя, 28 березня 2010, 13:51

Дуже короткі депозити (терміном на 7 днів) скоро зникнуть з ринку, а ставки по всіх внесках будуть падати.

Про це заявив голова правління банку "Фінанси та кредит" Володимир Хливнюк під час засідання Фінансового прес-клубу, пише тижневик "Дзеркало тижня".

Зокрема, Хливнюк спрогнозував, що незабаром дуже коротких депозитів "як класу не буде", вказавши, що "це - анахронізм".

"Усі банки пішли на зниження 3-місячних депозитів. Сьогодні ще зберігаються ставки на довгі ресурси. Наступна операція буде зрозумілою: короткі ресурси підуть в дуже дешевий сегмент, а в основному банки будуть оперувати довгими ресурсами. Однак ставки все одно будуть падати", - пояснив фінансист.

Реклама:

Аналізуючи причини та наслідки значного відтоку коштів населення з банківської системи в 2008-2009 роках, банкір в черговий раз відзначив, що, якщо б не паніка, спровокована ситуацією навколо "Промінвестбанку", ймовірно, Україні вдалося б вирішити проблему і без запровадження мораторію на дострокове зняття вкладів.

"Усе було б, напевно, так само цивілізовано, як у багатьох інших країнах", - припустив Хливнюк.

У той же час, на думку голови правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимира Лавренчука, "потрібно визнати, що під час паніки всі депозити стають короткостроковими і можуть бути зняті".

"На сьогодні навіть якщо кошти розмістили на рік-два, ми не можемо сприймати їх як вклади на рік-два. Через право дострокового зняття їх довжина повинна в середньому вимірюватися 3-6 місяцями. Це означає, що у нас немає середньострокового ресурсу", - відзначив банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!