"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

З України за рік вивезли деревини на 272 мільйони доларів

Субота, 27 березня 2010, 12:37

Щороку з України вивозять лісу на приблизну суму у 272 мільйони доларів.

Про це повідомляє Держмитслужба, передає київське бюро "Радіо Свобода".

За цими цифрами Україна є одним із найбільших експортерів деревини в Європі, і це, зазначає радіостанція, без урахування "чорного" експорту.

Тим часом у Державному комітеті лісового господарства інформують, що в Україні зрубують удвічі менше деревини, ніж її виростає за рік. Тому площа лісів зростає і вже перевищила 15% території всієї України.

Натомість голова Науково-виробничого центру "Природа" Національного космічного агентства Василь Гошенян стверджує, що про зменшення площі українських лісів і про вирубування вікових дерев свідчать знімки з космосу.

"Україна вкрита лісами лише на 15%, тоді як у країнах Євросоюзу ліси займають 27% загальної площі", - зазначає заступник міністра охорони навколишнього середовища Дмитро Гурський.

Чиновник відшукав цьому грибокі історичні пояснення.

"Загляньмо, хто почав вирубувати ліси в Україні - це трипільці 6000 років тому, потім прийшли кімерійці, потім сармати, потім скіфи. Всі вони вирубували, через те рівень лісистості в Україні на сьогодні 15%", - заявив Гурський.

На думку колишнього міністра охорони навколишнього середовища Сергія Курикіна, в Україні вистачає законів для збереження лісів, проте обмаль бажання їх виконувати.

Радіостанція з'ясувала, що, скажімо, в Німеччині багато підприємств займаються продажем великих партій дерева саме українського походження.

Реклама:

Кореспондент повідомляє, що знайшов фірму, яка спеціалізується на деревині лише з України і готова постачати її на суму 100 тисяч доларів на день.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: