Пинзеник розповів про "величезну дірку", яка загрожує курсу

П'ятниця, 26 березня 2010, 08:58

Причин для серйозних змін валютного курсу в країні немає.

Про це заявив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник у четвер в ефірі "5 каналу".

"Тих причин, які б загрожували серйозним змінам курсу, які були у 2008 році, немає. Загроза є в єдиній площині - величезна дірка, для покриття якої неможливо залучити грошей", - сказав він.

"Велика спокуса є підключити до цього Нацбанк. Всі добре пам'ятають так зване рефінансування. Це один з каналів появи грошей", - заявив екс-міністр.

Реклама:

За його словами, для того, "щоб цей ризик забрати, треба країні переходити до життя по засобах".

"Країна має відмовитися від так званого фіксованого курсу", - підкреслив Пинзеник, зазначивши, що "це не значить, що курс має стрибати туди сюди".

Відповідаючи на питання, яким буде курс долара, якщо "буде включений друкарський верстат", він сказав: "Побійтеся Бога. 90-ті роки вже були. Вже друкували гроші. Від того, що нулі з'являються на гривнах, люди не стають багатшими".

"Якщо дефіцит бюджету залишається на рівні цього року, то виникає загроза, в тому числі, для обмінного курсу", - підкреслив екс-міністр.

"Минулого року немає коштів на 100 мільярдів. Чим це закрили? Боргом. Завтра що робити? Дірка ж не зникла. Треба позичати 150 мільярдів, але їх же віддавати треба", - зазначив Пинзеник.

За його словами, в Україні мають бути скорочені видатки. Водночас екс-міністр наголосив, що "це не має зачепити малозабезпечених".

"Те, що стосується мінімальних стандартів прожиття і їх зміни відповідно до зміни цін - це святий обов'язок уряду", - вважає Пинзеник.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!