Українському активу Абрамовича влаштували вимушені канікули

Вівторок, 2 березня 2010, 09:52

У понеділок холдинг "Євраз Груп" російського бізнесмена Романа Абрамовича припинив видобуток залізної руди на одному з своїх українських активів - гірничо-збагачувальному комбінаті "Суха балка".

У відпустки за свій рахунок відправлено 1,3 тис. співробітників, які працюють на ГЗК, пише газета "Дело".

Як зазначають в "Євраз Груп", зупинка підприємства - вимушений захід: "Суха балка" з осені 2009 року знаходиться у "транспортній блокаді".

Криворізький залізорудний комбінат (КЗРК), оперативне управління яким здійснює менеджмент, близький до групи "Приват" Ігоря Коломойського, заблокував залізничні під'їзди до підприємства Абрамовича. У результаті ГЗК втратив можливість вивозити залізну руду зі своєї території.

Реклама:

До березня сировину відвантажували на склади комбінату. Але до кінця лютого 2010 року вони були забиті повністю. Російському холдингу нічого не залишалося, як зупинити виробництво.

КЗРК і "Суха Балка" перебувають на одному виробничому майданчику і колись були одним підприємством, яке називалося "Кривбасруда", нагадує видання.

Але для більш зручної, на думку чиновників, приватизації комплекс був розділений на дві компанії. Причому не зовсім вдало. У власність КЗРК перейшла вся інфраструктура. І "Суха Балка" залишилася без своєї транспортної розв'язки.

До 2007 року як КЗРК, так і "Суху Балку" контролювала група "Приват". Згодом Ігор Коломойський продав "Євразу" низку своїх українських металургійних активів, серед яких була і "Суха Балка". Але всі під'їзні шляхи до підприємства так і залишилися у власності Криворізького залізорудного комбінату.

"Євраз Груп" Романа Абрамовича придбала свої металургійні активи в Україні в грудні 2007 року у групи "Приват" Ігоря Коломойського.

В ході операції загальною вартістю близько 3 млрд. доларів російська компанія придбала Дніпропетровський металургійний завод ім. Петровського, три коксохімічні заводи - Дніпродзержинський, "Баглейкокс" і "Дніпрококс", - і гірничо-збагачувальний комбінат "Суха Балка".

У результаті угоди Коломойський отримав 1,7 млрд. доларів готівкою. У рахунок суми, що залишилася, під контроль "Привату" перейшло 9,72% акцій "Євраз Груп".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: