"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ринок депозитів: аналіз і прогноз ®

Середа, 17 березня 2010, 17:45

2010 року банки продовжуватимуть терміновість депозитного портфеля і знижуватимуть процентні ставки.

Експерти VAB Банку проаналізували етапи взаємодії фінансової установи і вкладника зу 4 кварталі 2008 року і 2009 року та визначили тенденції розвитку депозитного ринку щодо низки критеріїв.

Зокрема, щодо терміновості залучень, валютної структури портфеля, природи і динаміки змін процентних ставок.

Експерти ще раз відзначили, що вже в другому півріччі 2009 року банкам вдалося блокувати наслідки нестабільної економічної ситуації на ринку депозитів. Банки та регулятор використовували максимально ефективний інструментарій, адекватний тому, який застосувала банківська система в інших країнах.

Реклама:

Перш за все вкладнику була запропонована гнучкіша альтернатива класичним розміщенням - депозити на короткі і дуже короткі терміни. На ринок випущені вклади на 7, 10, 15 днів, а також карткові продукти з вільним режимом доступу до засобів і прийнятною дохідністю з фактичного залишку на рахунку.

 
Цей крок дозволив переконати населення в надійності стосунків з банком, а також підтвердити готовність фінансових установ виконувати свої зобов'язання перед клієнтами. Якщо в першому півріччі 2009 року частка вкладів до 12 місяців збільшилася на 13%, то вже в другому півріччі темпи зростання короткострокових пасивів почали знижуватися.

"Спільними зусиллями своєчасних ініціатив учасників ринку і регулятора відтік коштів з банківського сектора був зупинений", - зазначив заступник голови правління - директор з роздрібного бізнесу і дистрибуції VAB Банку Цвєтан Петринін.

На думку аналітиків, реакцію вкладників на зміни економічної ситуації в країні, на очікування щодо політичних перспектив і те, як все це змінювало довіру населення до банків, характеризувало декілька параметрів. Перш за все - зміна валютної структури депозитного портфеля і терміновості залучень.

"Якщо в січні 2008 року в банківській системі на частку гривневих депозитів припадало понад 60% залучень в депозитному портфелі, на початку 2009 року - рівно половина, то 1 січня 2010 року, при тому, що довіра вкладника до того моменту вже почала повертатися, вона знизилася до 47%", - констатував директор департаменту управління продуктами роздрібного бізнесу VAB Банку Антон Шаперенков.

Він розповів, що середня терміновість нових залучень в першому півріччі 2009 року скоротилася до 1-2 місяців, але вже в другому ми змогли її подовжити до 4-6 місяців і більше.

Відтак проведення фінансовими установами своєчасних заходів, спрямованих на стабілізацію ситуації, довіру вкладників до банківської системи почала повертатися, що проявилося в поверненні депозитів у банки.

У січні-лютому 2010 року, за даними НБУ, система показала 2,1% приріст депозитного портфеля фізичних осіб, тоді як окремі фінансові установи навіть перевершили цей результат. У VAB Банку завдяки ефективній підтримці та високій якості депозитних продуктів цей показник досяг 8%.

"2010 рік для гравців цього ринку буде стратегічно важливий. Система знову починає кредитувати, а отже, актуалізується питання здешевлення притягається ресурсу та подовження його терміновості. Це необхідно для розвитку лінійки кредитних продуктів з перспективою встановлення мінімально можливої ставки за кредитами з мінімальною маржею для банку", - підсумував голова правління Петро Барон.

За його словами, цілком логічно, що фінансові установи почали знижувати ставки за депозитами.

"Це природний черговий еволюційний етап для ринку банківських послуг. Застосування новітніх IT-технологій дозволить при цьому підвищувати якість обслуговування клієнтів і виходити на ринок з більш гнучкими депозитними продуктами. Наш клієнт буде у виграші в будь-якому випадку", - додав він.

У найближчій перспективі, вважають аналітики, на тлі зниження ставок і боротьби за залучення більш довгострокових ресурсів клієнтоорієнтовані банки будуть пропонувати споживачеві несподівані, але все більш цікаві і зручні продукти.

Одним з таких рішень у VAB Банку, наприклад, став депозит "Зроби сам", який дозволяє вкладникові визначити тривалість розміщення коштів з точністю до дня, не округляючи її під певні стандартні періоди, як це характерно для класичних вкладів.

За перші два тижні дії депозиту "Зроби сам" більше 50% нових клієнтів було залучено саме за рахунок вкладників за цим депозитом, що показало його потребу на ринку.

Поява сміливих і нестандартних ініціатив, вважають у VAB Банку, стане однією з основних тенденцій 2010 року.

Як відомо, на  фінансовому ринку країни Всеукраїнський Акціонерний Банк (VAB Банк) працює з 1992 року і, згідно з даними НБУ, входить до групи великих фінансових установ.

З жовтня 2006 року він у складі універсальної фінансової групи VAB Group. Регіональна мережа представлена 150 відділеннями в Україні, а також представництвом у Будапешті.

У числі акціонерів VAB Банку - велика міжнародна компанія TBIF Financial Services BV (Амстердам, Нідерланди).

1 січня 2010 року регулятивний капітал банку склав 1,195 мільярда гривень, обсяг чистих активів - 7,3 мільярда гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!