"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Інвестори домовилися про фінансування "Північного потоку"

Вівторок, 16 березня 2010, 20:50

Представники консорціуму зі спорудження газопроводу "Північний потік" (Nord Stream) уклали угоду про фінансування першої фази будівництва обсягом у 3,9 мільярда євро.

Про це розказав керівник проекту Nord Stream Маттіас Варніґ, передає "Німецька хвиля".

Як повідомили акціонери "Північного потоку", понад три мільярди євро коштів буде отримано за рахунок кредитів і 800 мільйонів євро - це самостійне фінансування. 

"Перша фаза фінансування показала, що інвестори розглядають "Північний потік" як чудове капіталовкладення", - відзначає Варніґ.

Реклама:

За його словами, до 26 банків, які кредитуватимуть будівництво, належать Royal Bank of Scotland, німецький Commerzbank і французький Societe Generale.

Початок будівництва газопроводу, що постачатиме російський газ до Німеччини та інших європейських країн в обхід України, має початися 1 квітня 2010 року, повідомляє радіо.

За даними Варніґа, кошти на його спорудження складуть 7,5 мільярдa євро.

Вже з 2011 року, як очікується, трубопроводом почнуть транспортувати перші кубометри газу. За попередніми розрахунками, щороку цим маршрутом до європейських країн доправлятимуть 27,5 мільярдів кубометрів газу.

Частка російського енергетичного концерну "Газпром" у Nord Stream становить нині 51%, німецькі компанії EON і BASF/Wintershall мають кожна по 20%, нідерландський постачальник Gasunie - 9%.

Також бажання приєднатися до консорціуму виявив французький енергетичний концерн GDF Suetz.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: