У США знайшли винних у банкрутстві Lehman Brothers

П'ятниця, 12 березня 2010, 14:43

Банки JPMorgan Chase і Citigroup Inc сприяли колапсу Lehman Brothers Holdings, вимагаючи великих обсягів застави та змінюючи гарантійні угоди.

Про це ідеться у підготовлених експертом судових документах у справі про найбільше в історії США банкрутство, повідомляє К2Кapital.

Головною причиною банкрутства Lehman стала нестача ліквідності, яку в тому числі викликали дії партнерів банку, що луснув.

Вони змінили гарантійні угоди і зажадали внести додаткові застави, що безпосередньо позначилося на ліквідності Lehman Brothers, йдеться в 2200-сторінковому документі.

Реклама:

Крім того, банк викрили в маніпулюванні фінансовою звітністю.

Таким чином Lehman Brothers намагався показати зниження рівня використання позикових коштів, обманюючи акціонерів з приводу своєї здатності протистояти збиткам.

"Спотворення балансу було навмисним і мало суттєвий вплив на коефіцієнт використання позикових коштів Lehman Brothers, який зазначався у фінансових звітах", - йдеться в експертному висновку.

Як відомо, експертом у цій справі в січні 2009 року був призначений президент юридичної фірми Jenner&Block Антон Валукас.

Перед ним стояло завдання описати проблеми, пов'язані з банкрутством Lehman, і механізми продажу його ключових активів Barclays Plc. Його також просили звернути увагу на докази махінацій, несумлінність і недбалість.

Як повідомлялося, найбільший американський інвестиційний банк Lehman Brothers оголосив себе банкрутом у середині вересня 2008 року, у самий розпал світової фінансової кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!