Україні дали 100 мільйонів доларів на боротьбу з туберкульозом

Понеділок, 1 березня 2010, 15:00

Фонд Ріната Ахметова "Розвиток України", який реалізує власну програму "Зупинимо туберкульоз", виступив реципієнтом 100 млн. доларів від Глобального фонду з боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією.

Про це заявила голова комітету Верховної ради з питань охорони здоров`я Тетяна Бахтєєва, повідомляє агентство "УНІАН".

Бахтєєва сподівається, що допомога Глобального фонду буде використана раціонально.

"На жаль, у наших попередніх заявках, які ми подавали у 2002, 2004, 2007 і 2008 роках, Глобальний фонд відмовляв. Відомо, що в нашій країні інколи купують медичні препарати в Міністерстві охорони здоров`я, в тендерних комітетах у два, п`ять, десять разів дорожче, ніж їх можна купити в Європі. За це повинні нести відповідальність, перш за все, уряд, Міністерство охорони здоров`я", - сказала Бахтєєва.

Реклама:

У свою чергу, директор Благодійного фонду Ріната Ахметова "Розвиток України" Анатолій Заболотний, підкреслив, що новина про виділення Україні 100 мільйонів доларів - велика перемога для країни.

Він подякував усім партнерам фонду, які працювали над заявкою Глобального фонду.

"Чотири рази подавали заявку, але Україні відмовляли. Чому вийшло на цей раз? Дуже важливо, що вдалося консолідувати всіх - Комітет ВР із питань охорони здоров`я, Міністерство охорони здоров`я, всі організації, які пов`язані з туберкульозом, міжнародні організації, й подолати міжвідомчий егоїзм", - зазначив Заболотний.

Він підкреслив, що роль реципієнта для Фонду Ахметова - це нетипова ситуація.

"Ми не МОЗ, не державна структура, не фтизіатри, не експерти, але головна роль, яка лягає на наш фонд - це те, що ми управлінці. Те, що ми довели здатність вибудовувати соціальні проекти таким чином, щоб вони були спрямовані на точний, чітко поставлений кінцевий результат", - сказав директор фонду "Розвиток України".

Він бачить головне завдання в побудові проекту так, щоб виділені гроші працювали на людей, на вирішення проблеми.

"Ейфорія від самої звістки мине досить швидко. Й сам факт отримання допомоги - це лише факт... Тепер стоїть завдання, щоб міжнародні кошти працювали ефективно, а це завдання значно складніше. Потрібно вибудовувати, приймати рішення, в тому числі й політичні. Вже на цьому етапі переговорів із Глобальним фондом країна повинна довести, що система закупівель лікарських препаратів ефективна", - сказав Заболотний.

За інформацією Бахтєєвої, на сьогодні 500 тисяч українців перебувають на диспансерному обліку з приводу туберкульозного захворювання, з них 90 тисяч - із відкритою формою.

Вона підкреслила, що наша країна посідає перше місце в Європі за кількістю хіміорезистентних форм туберкульозу.

На думку Бахтєєвої, боротьба з туберкульозом в Україні залишається неефективною тому, що програма боротьби з цією інфекційною хворобою фінансується вкрай недостатньо.

"На 2010 рік у бюджеті, який ще й не прийнято, закладено лише 150 млн. гривень при необхідних 446 млн. гривень. Протитуберкульозні диспансери знаходяться в жахливому стані. За всі роки незалежності України жодного разу централізовано не закуповувалося обладнання, лабораторні апарати потрібно давно всі списати", - зазначила голова комітету ВР.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!