Словаччина подала до суду на "Газпром"

Понеділок, 1 березня 2010, 14:48

Словацький газовий монополіст SPP подав до Арбітражного суду Міжнародної торгової палати Парижа позов до "Газпрому" з вимогою відшкодування збитків від транзитної кризи початку 2009 року.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на свої джерела.

Свої збитки словацька сторона порахувала ще в березні, направивши російським партнерам вимогу відшкодувати їх.

У прес-службі SPP агентству заявили, що "як і інші європейські компанії, SPP веде переговори з "Газпромом". Дуже рано, щоб коментувати статус переговорів".

Реклама:

Як відомо, транзитна криза у січні 2009 року боляче вдарила по Словаччині: вона отримує газ тільки через територію України.

У країні є свої сховища, але вони були повністю законтрактовані під постачання газу споживачам на захід країни.

За два тижні транзитної кризи країна недоотримала близько 300 млн. кубометрів газу на суму близько 100 млн. доларів (виходячи із середньої контрактної ціни на квартал).

Незабаром після транзитної кризи 2009 року "Газпром", оцінюючи свої збитки в розмірі понад мільярд доларів, подав позов до Арбітражного інституту торговельної палати Стокгольма до НАК "Нафтогаз України", але пізніше відмовився від продовження процесу.

Трейдер RosUrkEnergo судиться з "Нафтогазом" в Стокгольмі з приводу 11 млрд. кубометрів газу, які залишилися в українських сховищах.

Незабаром після транзитної кризи про намір вимагати компенсації збитків заявила Болгарія (позов так і не був поданий). Російські чиновники радили їй переадресувати свої претензії Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!