Фірташ заплатить 2,3 мільйона за соняшник

Вівторок, 9 лютого 2010, 09:05

Господарський суд Дніпропетровської області зобов'язав підконтрольний Дмитрові Фірташу "Кримський Титан" виплатити агрофірмі "Чумак" 2,3 млн. гривень.

Ці гроші кримський виробник повинен заплатити за незаконне, як встановив суд, захоплення 124 га сільгоспугідь у Дніпропетровській області, на яких було посіяно соняшник, пише газета "Дело".

Представник "Кримського Титана" в суді пояснив дії компанії тим, що спірна земля в 2005 році була відведена під промислову розробку титанових руд, видобутком яких займається одне з підконтрольних "Кримському Титану" підприємств - Вільногірський гірничо-металургійний комбінат.

Однак, у "Чумаку" стверджують, що ще в 2001 році земля була розпайована, після чого власники передали її в оренду агрофірмі до 2013 року.

Реклама:

Конфлікт між фермерами та гірничорудним комбінатом розгорівся, коли в 2006 році останній почав на фермерських угіддях розробку родовища титанової руди.

У 2007 році сторони уклали договір, за яким "Кримський Титан" зобов'язувався компенсувати фермерам ті збитки, яких вони зазнали при розробці кар'єру.

Також передбачалося компенсувати гіпотетичний прибуток, який могли отримати фермери, але не отримали, оскільки втратили своєї землі.

Однак "Кримський Титан" так і не виконав своїх зобов'язань, і у 2009 році представники агрофірми спробували вже через суд повернути борг.

Зокрема, витрати, понесені "Чумаком" при висадці соняшнику, який займав спірні поля, були оцінені в 73,5 тис. гривень, виплати за не отриманий фермерами прибуток суд оцінив у 2,2 млн. гривень.

Разом з судовими витратами і зборами суд зобов'язав компанію Фірташа виплатити близько 2,3 млн. гривень.

"Кримський Титан" виробляє двоокис титану, сірчану кислоту і амофос. Частка компанії на світовому ринку двоокису титану становить близько 1,8%, на українському ринку - близько 60%.

50% +1 акція статутного фонду підприємства належать ДАК "Титан", 50% -1 акція - OstChem Holding AG.

90% акцій OstChem Holding AG належить Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: