Банкіри протестують проти контролю

П'ятниця, 5 лютого 2010, 11:44

Міжнародні банки протестують проти посилення контролю за їх діяльністю.

У останні вихідні дні січня учасники протестних акцій роздавали листівки на вулицях Давосу, пише The Financial Times.

В статті видання говориться, що упродовж більшої частини минулих десятиліть банки використовували СЕФ у Давосі як невимушену нагоду для розважання клієнтів.

"Цього разу вони боролися за те, щоб відбити хвилю контролю за їх діяльністю, починаючи від бонусів до торгівлі майном і деривативами", - зазначає видання.

Реклама:

Міжнародні інспектори на чолі з Радою фінансової стабільності (Financial Stability Board) та Базельським комітетом з банківського нагляду (Basel Committee on Banking Supervision) розмірковують над тим, як і коли їм належить змінити вимоги до рівня капіталу та ліквідності, яких банки будуть дотримуватися  у майбутньому.

Окрім того, за останні тижні, політики - президент США Барак Обама, президент Франції Ніколя Саркозі оцінювали заходи для більш жорсткої  регуляторної відповіді.

"Чи можуть банки розраховувати на перемогу лобіювання їх інтересів у Давосі лишається неясним, частково тому, що фінансовий сектор веде боротьбу на багатьох фронтах", - йдеться у статті.

Більшість банкірів вже підтвердили свої наміри.

"Процес вже триває у Базелі. Він потрібен нам щоб зберегти упорядкованість, у якій регулятори грають провідну роль та організовують діалог з банківським сектором. Інакше буде плутанина, невпевненість та додатковий тиск на фінансову систему", - запевнив голова правління і виконавчий директор Société Générale Фредерік Оуді.

Голова Комітету з фінансових послуг Конгресу у Вашингтоні Берні Франк повідомив Financial Times, що заборона банкам  торгувати майном  може  здійснюватися відповідно до  підготовленого законопроекту, який  дозволятиме системному регуляторові обмежити його.

Деякі західні регулятори вважають, що заборона може бути інкорпорована у заходи, які розглядаються Радою Фінансової Стабільності для  більш жорсткого ставлення до банківських торговельних операцій.

Але вищі чиновники у Давосі попередили, що банки будуть дурнями, якщо  думатимуть, що їх, як кажуть, "спустили з гачка".

"Є реальний політичний тиск, щоб це робити. Банкам потрібно це визнати", - сказав один  високопосадовець західного регулятора.

Натомість, керівник МВФ вважає, що реформа має радше бути скоординованою, а не здійснюватися політиками самостійно на місцях.

"Ми не можемо реформувати систему, яка керується так, як кожна країна бачить це для себе. Нам потрібно координувати дії - ми не можемо дозволити мати різні рішення у різних частинах світу", - наголосив він.

Переклад: Валерій Степаненко

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!