Пинзеник знайшов вихід із кризи

П'ятниця, 26 лютого 2010, 14:51

Колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник вважає, що для виходу зі складної економічної ситуації в Україні необхідно провести дострокові парламентські вибори.

Про це він заявив у коментарі агентству "УНІАН".

"Критичність економічної ситуації, в якій знаходиться Україна, потребує проведення дострокових виборів до Верховної ради", - наголосив він.

На переконання Пинзеника, три головні чинники зумовлюють необхідність дочасних виборів.

Реклама:

"Перший - для виходу з ситуації та подальшого економічного прориву потрібно вкрай непросте лікування. В умовах популізму, властивого всім політичним силам, не варто сподіватися на таке лікування півтора року до чергових парламентських виборів. Останній рік президентських виборів є наочним підтвердженням такої поведінки. Дострокові вибори дадуть країні п'ятирічну перерву від стихійного лиха популізму, в яке перетворюються вибори в Україні", - зазначив він.

Ще однією причиною для проведення дострокових виборів народних депутатів екс-міністр вважає той факт, що ймовірність формування стабільної більшості за нинішнього розкладу сил у парламенті є дуже малою.

"Більшості - не для поділу посад, а для необхідних країні рішень. Двоє головних політичних гравців і надалі заважатимуть один одному. Зміняться лише ролі. Спроба об'єднання цих сил небезпечна переходом до монополії однієї політичної сили. Швидкі дострокові вибори в нинішніх умовах здатні змінити конфігурацію сил у парламенті та сформувати стабільну більшість", - зауважив Пинзеник.

За його словами, "критичність економічної ситуації в умовах відсутності виборів у наступні п'ять років може бути добрим чинником тиску для прийняття необхідних рішень".

Також він вважає, що у суспільстві немає відчуття критичності нинішньої ситуації.

За словами Пинзеника, весь період з початку кризи 2008 року був використаний не на боротьбу з кризою, а на її маскування, внаслідок чого проблеми тільки посилились.

Він нагадав, що країна має критичний дефіцит бюджету та перебуває на утриманні кредиторів. "Але суспільного відчуття цих проблем немає. Поки що немає. Та воно з'явиться дуже швидко. Бо наростаючі виразки хвороб приховувати стало вже неможливо. Дострокові вибори, як свідчить наш власний досвід, - це не гарантія для успіху, це шанс", - переконаний колишній міністр фінансів.

За його словами, якщо цей шанс не використати, то "спрацює інший - ті ж дострокові вибори". "Тільки приймати це рішення будемо не усвідомлено, а під тиском критичних економічних обставин. І відбудуться одночасно як парламентські, так і президентські вибори", - зазначив він.

"Глибока системна економічна криза стала головним чинником політики в Україні. Загравати з нею не радив би нікому", - підсумував Пинзеник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!