У Брюсселі Януковича запитають про ЄЕП і вільну торгівлю?

П'ятниця, 26 лютого 2010, 08:58

У Брюсселі президента Віктора Януковича запитають, насамперед, про плани щодо ЄЕП і їх поєднання з прагненням створити вільну економічну зону з ЄС.

Таку думку висловив голова представництва фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланґе в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

"Звісно, у Брюсселі пана Януковича запитають насамперед про плани щодо ЄЕП, і як це можна поєднати з прагненням створити вільну економічну зону з Євросоюзом", - сказав він.

"Для європейської сторони такі заяви видаються незрозумілими і непослідовними. Адже це перекреслило б багаторічні переговори про зону вільної торгівлі з ЄС", - наголосив Ланґе.

Реклама:

Він зазначив, що, "звісно, це залежить не лише від Януковича, а й від того, хто стане прем'єр-міністром і якою буде політика уряду".

"Гадаю, також в питаннях Південної Осетії і Абхазії Янукович може зробити крок назад. Це також насторожує європейську сторону. На мою думку, це найголовніші критичні питання", - сказав експерт.

"Загалом європейська політика Януковича залежитиме від того, чи він матиме більшість у парламенті і чи дієздатний уряд", - наголосив Ланґе.

При цьому він вважає, що загалом у Євросоюзі не дуже очікують кардинальних змін і швидкого вирішення проблем в Україні з приходом нової влади.

"Якщо досі Україна заставляла говорити про себе виключно через скандали, кризи, блокади, перевибори, знову нові блокади, газові суперечки і таке інше, то мені здається, що для європейців трохи "нудної" української політики було б непогано", - сказав Ланґе.

"Тобто я вважаю, це не обов'язково щось погане, якщо ситуація в Україні розвиватиметься дещо спокійніше і прогнозованіше. Чи зможе цього досягти Янукович, я не знаю. Але це залежить не від того, що він каже, а від того, як далі розвиватиметься політична ситуація в Україні", - додав експерт.

"Гадаю, загалом очікування в Європейському союзі не дуже великі. Адже в ЄС розуміють, що лише через те, що з'явився новий президент, українські проблеми не вирішаться самі по собі", - зазначив він.

Ланґе також висловив думку, що "в Україні настав час для компромісів".

"Якщо політики й далі грузнутимуть у суперечках і намагатимуться розбудувати щось на кшталт партії влади, - а це, як ми побачили останніми роками, в Україні не функціонує, - то витрачається багато часу і не вирішуються ключові проблеми", - сказав він.

Тому прем'єр Юлія Тимошенко, на його думку, "якщо вона погляне на розстановки в парламенті, то побачить що найбільш дієва більшість могла б утворитися через компроміс між політичними силами Януковича і Тимошенко".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: