"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ подумає, чи давати гроші Укрексімбанку

Вівторок, 23 лютого 2010, 14:21

Національний банк України розгляне можливість своєї участі в докапіталізації державного Укрексімбанку на 4,9 млрд. гривень, а відповідне рішення буде прийняте регулятором з урахуванням всіх обставин, в тому числі, у відповідності з монетарною політикою.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Ми отримали це рішення, і ми будемо розглядати його. Поки що рішення щодо цього питання не прийнято - НБУ розгляне ініціативу держвласника (Кабміну) з урахуванням всіх обставин", - сказав він.

За словами Литвицького, рішення про збільшення капіталу Укрексімбанку "приймалося без попередніх консультацій з Нацбанком, однак поставити під сумнів значення докапіталізації або рефінансування для оздоровлення банківської системи підстав немає ніяких".

Реклама:

"Звичайно, таке рішення приймає власник - держава, але ж НБУ також причетний, м'яко кажучи, до цього, і, звичайно, зобов'язаний брати необхідну участь у монетизації цінних паперів, які випускаються в цьому випадку", - зазначив він.

Керівник групи радників голови НБУ звернув увагу на те, що "докапіталізація здійснюється з такими наслідками як зростання боргу уряду, вираженого в цих цінних паперах або в цих боргових зобов'язаннях, а з нарощуванням боргу потрібно бути дуже акуратним і зваженим".

"Підкреслюю, НБУ сподівається, що при прийнятті цього рішення уряд враховував, які в нього будуть доходи, витрати, що буде з дефіцитом бюджету. Сподіваюся, що розрахунок був акуратний, і до уваги були прийняті, перш за все, потреби ефективної діяльності банку. Сподіваюся, що ідеться про участь держави в капіталі держструктур виключно для вирішення поточних завдань", - наголосив він.

"У цій справі потрібно на майбутнє діяти узгоджено, акуратно, виважено, з урахуванням необхідності забезпечення здорової та фіскальної (тобто податково-бюджетної), і бюджетної (грошово-кредитної) політики", - резюмував Литвицький.

Як повідомлялося, у понеділок Кабінет міністрів прийняв постанову, якою збільшує статутний капітал Укрексімбанку майже на 39% або на 4,590 млрд. гривень - до 16 млрд. 393,510 млн. гривень.

Перед цим, під кінець 2009 року уряд прийняв ще одну постанову, якою збільшило статутний капітал держбанку на 1,8 млрд. гривень.

Всього у 2009 році уряд збільшив статутний капітал банку в 3,2 разу - на 7 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: