Верховна рада придумала спецрахунок для розвитку кіно

Четвер, 18 лютого 2010, 15:28

Верховна рада затвердила заходи щодо підтримки національного кінематографа.

За прийняття закону проголосував 351 депутат, повідомляє агентство "Українські Новини".

Закон велить Кабміну створити спеціальний рахунок, на який перераховуватимуть збір на розвиток національної кінематографії. Рахунок буде джерелом формування спецфонду держбюджету для фінансування виробництва українського кіно.

Також повідомляється, що на цей рахунок перераховуватимуть видатки і субсидії загального і спеціального фонду держбюджету на держпрограми розвитку кінематографії.

Реклама:

"Для управління зазначеним рахунком Кабмін створює Раду управління коштами спеціального рахунку фінансової підтримки національної кінематографії", - йдеться в законі.

Передбачено, що до складу ради ввійдуть 20 осіб, половину  з яких призначить уряд, решту - Національні спілки кінематографістів, письменників, художників, композиторів, театральних діячів.

Рада, зокрема, буде ухвалювати рішення щодо фінансування виробництва, поширення, демонстрації національних фільмів.

Розмір підтримки на один фільм чи хвилину екранного часу не може перевищувати вартість 70% виробництва фільмів, за винятком документальних, просвітительських, анімаційних і дитячих, які з урахуванням художнього й культурного значення можуть фінансуватися на 100%.

Як відомо, голова Верховної ради Володимир Литвин виступає за державні інвестиції в український кінематограф.

Кабмін має намір наполягати на першочерговому розгляді законопроектів з підтримки кіно індустрії, повідомляє агентство.

Президент Віктор Ющенко вважає кіно засобами національного відродження і патріотичного виховання молоді. Він упевнений, що "держава зобов'язана створити всі умови для розвитку вітчизняного кінематографа і відновити його світову славу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!